Dtum
Login with Facebookk
1910 | Május

Az osztrák óriás

A természet bölcsen meghatározta, hogy milyen magasra nőhet meg az ember, de azért néha mégis szeszélyeskedik s törpéket és óriásokat hoz létre. De azután mintha megbánná ezt a szeszélyeskedést, hamarosan elpusztítja a korcsszülötteket. Nem türi meg a teremtésben a tökéletlenséget.

 

A törpék és az óriások valóban nem élnek hosszu ideig. E képünkön látható óriás is fiatalon halt meg, Winkelmaier Ferencz volt a neve; Felső-Ausztriában született s egy freiburgi parasztembernek volt a fia.

 

Gyermekkorában eleinte nem mutatkozott a rendellenesség a növekedésben, de egyszerre valami megmagyarázhatatlan, rejtelmes változás történt a szervezetében; rohamosan kezdett növekedni s tizennyolcz éves korára már óriás lett belőle.

 

Az emberek messze földről csodájára jártak az óriás parasztfiunak. A szegénysorsu szülőknek nagy gondot okozott az óriás táplálása; ötször annyit evett mint más rendes növésü ember.

 

Egy bécsi impreszszárió végre felfedezte a csoda gyermeket és elvitte magával. Természetesen sok pénzt keresett a mutogatásával és magának az óriásnak is nagy összeget juttatott a jövedelméből. Ilyen módon hamarosan meggazdagodtak Winkelmaier Ferencz szülei is.

 

Az óriás fiu ugyanis nagyon jószívü volt és minden jövedelmét haza juttatta hozzájuk. Maga megelégedett azzal, hogy naponta megivott hat liter kávét s megevett öt rostélyost meg egy csomó másféle eledelt.

 

A szeszes italokat nem kedvelte s naponta öt liter vizet ivott meg rendesen. A jó táplálkozás azonban nem fogott rajta; sovány maradt és gyönge testalkatu. Óriás létére olyan gyönge volt, hogy egy erős gyermek a földre dönthette volna. Magassága két méter hatvan czentiméternyi volt; magasabb volt tehát még a világhírü kínai óriásnál, Csang-Ju-Sing-nál is, a ki a hatvanas években oly nagy feltűnést keltett az európai czirkuszokban.

 

Ez az óriás két méter harminczhat czentiméternyi magas volt. E képünk egyébként érdekesen szemlélteti a rendes növésü emberekkel való összehasonlításban az osztrák óriás magasságát.

 

A korcsszülötteket nem türő természet vele is hamarosan elbánt; eltette lát alól. Winkelmaier Ferencz 1887-ben meghalt Londonban, tüdővész következtében, huszonnégy éves korában.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98