Dtum
Login with Facebookk
1911 | December

Friss tojás télen

Ha nyáron át szaporán tojtak tyukjaink, volt ugyan mit elrakni télire, mészbe, hamuba, homokba, már a ki hogy szokta, de hát semmiféle módja az elrakásnak nem ér fel a friss tojással s ezért kellene azon lenni mindenkinek, a ki baromfit tenyészt, vagy csak tart is, hogy tyukjai, a hideg idő beálltával se hagyjanak fel a tojásrakással. 

Legelső feltétel, hogy állományunkat jól tojó fajtából szerezzük be.
Sok próbálgatás után az eredeti, szürke, gyöngyös Plymouth-fajtánál állapodtam meg. Ezek közt találtam, hazai viszonyaink közt, minden különösebb gondozás nélkül, a legtöbb jól tojó egyedeket: erősek, edzettek, igénytelenek és okszerű takarmányozás mellett nem híznak el. 

Ha állományunkat kellőkép megválasztottuk, akkor lakásukra és takarmányozásukra kell gondot fordítani 

Tyukjaink csak száraz, napsugártól világos, féregmentes, jólevegőjű helyiségekben fognak télen is tojást rakni; a meleg ólat legtöbbnyire félreértik, azért nem említem, mert helytelennek tartom a „meleg” epithetont. Helyes csak igy: fagymentes. A „meleg” alatt fűtött helyiségeket értenek, felnőtt baromfinak fűteni pedig a legnagyobb hibának tartom. 

Mindezek után térjünk rá állományunk gondozására, itatására a takarmányozására, arra való tekintettel, hogy télen át friss tojásunk legyen. 

A takarításnak igen nagy szerepe van abban, hogy kapunk-e friss tojást vagy sem, ezért kettőzött figyelemmel ügyeljünk, hogy naponta mindenütt, a hol ürülék van, az gondosan legyen kaparva és lekaparás után alaposan összeseperve, a falakat, gerendázatot seprűvel le kell seperni, porolni, hetenként egyszer és tyukjainkat minden két hétben egyszer behintjük valódi, üvegben kapható Zacherl-porral, így biztosítjuk, úgy az ólat, mint az állományt, hogy ott féreg nem fog tanyázni. 

El ne mulaszszuk már októberben a tyukok szállását kimeszeltetni és a farészeket telített szódaluggal alaposan kiforráztatni, a forrázás után szappannal s kefével lesz minden lesurolva. 

Ugyanekkor gondoskodunk meszes homokról is állataink számára.
Alacsony, de elég terjedelmes faládákat rakatunk be a tyukszobákba, ezeket telehordatjuk száraz homokkal, mely közé oltott – s azután kiszárított s ilyen száradt állapotban gorombára összezúzott – meszet teszünk, hogy a tojáshéj képzéséhez szükséges mészszel, elzárt állatainkat kellőképen ellásuk. 

Az étetéssel kell télen át leginkább vigyáznunk, nehogy állataink elhízzanak, mert hízott baromfitól tojásprodukcziót ugyan hiába várunk. 

Mielőtt a buzakorpát vagy árpalisztet – már a mi olcsóbb – hozzákevernénk az eledelhez, szürjük le róla a vizet, melyben főtt, nehogy az eledel pépszerű legyen. 

Ezen lágytakarmányhoz hetenkint egyszer keverjünk magostól együtt néhány hüvely erős szárított paprikát egy szál karikákra szelt tormát, néhány fej fokhagymát és egy marék sót: mindez a hideg ellen ellentállóbbá s betegségektől mentesebbé teszi állatainkat. 

Minden kéthétben egyszer azután adjunk állományunknak télen át olyasmit is, mely szapora tojásrakásra ösztönzi őket; ilyenek az olajtartalmu magvak: napraforgó, szekliczesáfrány, kender, len, s tökmag. Olyan esztendőben, mikor sok a cserebogár, szedessük össze s szárítva tegyük el télre, vagy szedessünk olyan csalánt, mely magzik, ezt szárítsuk meg s főzzünk tyukjaink lágyeledele közé belőle. 

Mindez tapasztalatom szerint csodásan forszirozza a szapora tojásrakást, de óvatosan kell adnunk, mint már említettem, csak minden két hétben egyszer s akkor is husz állatra számítsunk fél litert, másként a tojástartó gyuladást s előesést kaphatnak tyukjaink és csak kárunk lesz haszon helyett. 

Az elmondottakat követve, biztosan elérjük azt, hogy még a legnagyobb hidegben is lesz tyukjaink fészkében friss tojás.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98