Dtum
Login with Facebookk
1911 | December

Aczélgyártás elektromossággal

Míg az elektromosság használata nem volt általános, a vasat az ugynevezett magas olvasztókemenczében nyerték. Az ilyen kemenzcében a vaskődarabok szénrétegek között voltak lehelyezve, s mihelyt az égetés alatt elérte a vas az olvadási fokot, a kemencze alján elhelyezett nyiláson, mint nyers olvasztott vas ömlött ki. Ezt a tömeget gyakorlati czélokra nem lehetett használni.


A vasanyagba annyi szénvegyület szorult be az olvasztás alkalmával, hogy az ilyen anyag sem nyujtás, sem hajlitás, sem huzás, sem nyomási erőnek nem tudott ellenállni. A széntartalma miatt törékeny, rideg szóval hasznavehetetlen volt. A további eljárás tehát az volt, hogy az olvasztott nyersvasból a szenet el kellett távolitani. Ezt a következő módos érték el. Ujra megolvasztották a vasat, s most nagy légáramlásnak tették ki. A levegő oxigénje a szénnel, a mely az olvasztott vasban gázalakban van jelen széndioxid nevü vegyület alakjában, gázformában eltávozik, s visszamarad a széntől megszabaditott vasércz.


Az igy nyert vas már igen értékes ipari termék. Kovácsolható, szivós, nem törékeny, szóval a gyakorlati életben, mint azt közvetlenül tapasztaljuk, millió és millió formában jelenik meg előttünk. Azonban tévedés azt hinni, hogy a vasból az utolsó csepp szenet is el kell vonni, vagyis, hogy a legjobb vas, a melyben még 05-15 százalék szén van jelen. A vas ezen anyagát aczélnak nevezik. A vas ezen formájában a legdrágább, érthető tehát az a törekvés, hogy a vasból aczél legyen előállitható. A nagy olvasztókban ez természetesen nem lehetséges, mert ott sokkal több szén vegyül a vashoz, mint az kivánatos volna, kellett tehát más módokról gondoskodni. Bessemer nevéhez füződik az aczélgyártás első jelentős eredménye.


Az általa szerkesztett Bessemer-körte ma is a legelterjedtebb aczélöntő mód. Erősen versenyez vele a Siemens-Martin-kemencze. Mind a kettő eljárásnál az a vezérelv, hogy a megolvadt nyers vasra forró levegőt fuvatnak mindaddig, míg a levegő oxigénje el nem vonja a szükséges szénvegyületet a vasból. Egy további lépés az volt, hogy nem lehetne-e a nyers vasérczből azonnal állitani elő. A Siemens-testvérek, Werner és Wilmos szerkesztettek 1878-ban egy elektromos kemenczét, a hol az elektromosság hőforrásként jelentkezett. Az ő villamos kemenczéikben 2000 fok meleg volt előállitható két széncsucson át.


S bár sok tekintetben óriási lépéssel vitték ezzel előre a vasgyártást, a széntiszta vasat, illetve a kis széntartalmu aczélt nem tudták előállitani, mert ugy az áram-, illetve hőfokszolgáltató szén elektródok, mint pedig az olvasztás czéljaira szolgáló széntégely fölös számban adta át a vasba a szenet. 1900-ig alig ment előre ez a tudomány, míg végre akkor az olasz zsenitiszt Ernesto Stassano és a franczia mérnök Heroult szerkeztettek olyan villamos kemenczét, a mely megvalósitja a nagy Siemens Werner álmát.


A nyers vasérczből egyenesen aczél állitható elő. A kemencze természetesen más alaku, mint a régi olvasztók. Az egész szerkezet egy pont körül billenthető. Közepén van egy olvasztótégely, köröskörül az elektromos olvasztó-berendezés. A mint az olvadás megtörtént, a kemencze billen, a megnyiló ajtón az olvasztott aczél formákba ömlik. Ma már több rendszer van e téren.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A vurstli A vurstli
A városliget új rendezés alá kerül és a vurstli megint aktuálissá...
Kállay miniszterelnök cikke egy német lapban Kállay miniszterelnök cikke egy német lapban
A Volk und Reich cimű német folyóirat legutóbbi kettős számát...
Az oroszok kiürítik Mukdent Az oroszok kiürítik Mukdent
A szept. 17-ike óta a mandsuriai harcztérről érkező hírek azt...
Alkotmányos kormányzat váltja föl ujév után a diktaturát Jugoszláviában Alkotmányos kormányzat váltja föl ujév után a diktaturát...
Amikor a parlamentáris rezsimet a diktatura váltotta föl...
1000 vagón vöröshagyma és 120 vagón fokhagyma a makói raktárakban 1000 vagón vöröshagyma és 120 vagón fokhagyma a makói...
Ez a mennyiség eladhatatlan! A külföldi kereslet teljesen szünetel s...
A német császár utazásai
Vilmos német császár az idén is meglátogatja Ferencz József királyt...
Olasz lapok Romániáról
A Regime Fascista budapesti levelezője megállapitja, hogy az...
Chamberlin amerikai pilóta New-Yorkból Németországba repült Chamberlin amerikai pilóta New-Yorkból Németországba repült
Lindbergh kapitány rekordja után az óceáni útra készülődő amerikai...
A csillagok belső szerkezete 3 A csillagok belső szerkezete 3
Érdekes következtetést tudunk ebből levonni a Nap külső gázrétegére,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98