Dtum
Login with Facebookk
1909 | November

Időmegtakarítás a vasgyárakban

A vas-, illetőleg aczélgyárak jelentősége sok tekintetben abban jut kifejezésre, hogy gyorsan, sokat és jót termelnek. Nagy tömegü ipari, gazdasági, vagy közhasználati czikkeket kell gyártani, még pedig akkép, hogy a kereslet mindig fedezetet találjon.

Az időmegtakaritás, az időnek okos és jól beosztott kihasználása tehát a gyári iparban rendkivül sokat jelent, mert az óriási költségek, a melyekkel egy gyár dolgozik, csak akkép ellensulyozhatók, ha a munka gyorsan, jól halad és szigoruan érvényesül az az elv, hogy: az idő pénz.

Képzeljünk el magunknak egy óriási területü gyárat, a hol például ezer, vagy kétezer munkás szorgalmatoskodik. Vegyünk irányadónak egy hatalmas vas- és aczélgyárat. Egy ilyen gyárban – és ez az érdekes, – gyakran arra sem jutna rendesen idő, hogy a hulladékokat, a melyek minden órában meggyülnek, eltávolitsák.

Ha ugyanis munkások csak a hulladékok (vas, aczél, ércz stb.) gyüjtésével foglalkoznának, akkor egyrészt rengeteg idő veszne kárba, másrészt még több munkabért fizetne a gyár improduktiv munkáért. De vegyünk már most hozzá, hogy mindaz, a mi a gyárban hulladék, az tulajdonkép értékes és használható anyag és csak az a különbség, hogy az anyag formát változtatott, vagyis a megmunkálás furás, gyalulás alatt, stb., nagy mennyiségü aczél és vasanyag esik el. Pedig ezek a hulladékok mind ujból beolvaszthatók, tehát igenis használható anyagok.

Össze kell tehát őket gyüjteni, még pedig gyakorlati módon.
Nemrégen ismertettük a vasgyári ugynevezett elektromágneses aczéltömböt, a melyet az emelődaru gépésze kezel. Mostani képeinken folytatólag bemutatjuk az aczéltömböt, a mint óriási tömegü vas- és aczélhulladékokat ragad magához, a melyeket az emelődaru segélyével az olvasztóba továbbit. 

Igen érdekes, hogy az elektromágneses aczéltömb az izzó, vagy forró vas-, aczél-tömböket is magához vonzza és elszállitja a vágányos kocsin, a mely azután a hütőbe, vagy az alakitóba viszi őket. Ha ez az elektromágneses aczéltömb nem volna, a vasgyárak évente csak improduktiv hulladékgyüjtésekre százezreket volnának kénytelenek elfizetni. Igy azonban időt és vagyont takaritanak meg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A vasgyár több tonna súlyú elektromágneses aczéltömbje igen nagy tömeget ragad magához. Elektromágneses aczéltömb, mely a forró tömböket a gyári vasútra szállítja.
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98