Dtum
Login with Facebookk
1911 | December

Önmüködő vasúti posta

Svédországban érdekes találmány segitségével könnyitették meg a posta munkáját : módot adtak arra a kis vasutállomásoknak is, hogy a gyorsvonatokon továbbitsák és kapják meg küldeményeiket. A kis állomásokon ugyanis nem áll meg a gyorsvonat s e miatt nem is szállitott oda és nem is vett fel onnan küldeményeket. E miatt persze sokszor nagy késedelmet szenvedett a posta. Most azonban már megszünt ez a késedelem Grane mérnök elmés találmánya által.


Ha ránézünk erre a képünkre, azonnal kitaláljuk, hogy min alapul ez az egyszerü, de elmés találmány. A kis állomásokra, a hol nem áll meg a gyorsvonat, automatikusan müködő készülék segitségével veszi fel és adja le a mozgópostás a küldeményeket. A sinek mellett van elhelyezve az önmüködő szerkezet, mely összeköttetésbe jut a vasúti postakocsin lévő másik önmüködő szerkezettel. Igen egyszerüen müködik ez a két szerkezet. Az állomáson a vasúti sinek mellett lévő magas oszlopon két vaskapocs van, a felső arra való, hogy hozzá illesztik azt a drótszerkezetet, a melyre már előbb ráakasztották a továbbitásra való leveleket tartalmazó postazsákot.


Mikor a vonat átrobog a kis állomáson, a postakocsi tetejére alkalmazott kapocs magától beleakad a sinek mellett lévő oszlop kiálló vaskarjába és ezt magával rántja. A tenisz-labda formáju vaskarra ráakasztott postazsákot ilyen módon magához rántotta. A postás ekkor kihajol a vasúti kocsi ablakából s a másik pillanatban leakasztja a vaskarról a zsákot és beemeli a kocsi belsejébe. Ugyanekkor a másik önmüködő szerkezet is gyorsan elvégzi az ellenkező munkát ; a vasúti kocsiból kinyujtott másik vaskar ráakad a kis állomás számára küldött postazsákkal együtt az oszlop másik kapcsára és ott marad, mialatt a gyorsvonat tovább robog.


Ilyen módon, mint látjuk, automatikusan végzi el a készülék a postaküldemények feladását és a vasutról való átvételét s módot ad a gyorsvonatnak arra, hogy a posta munkáját elvégezze a nélkül, hogy meg kelljen állnia.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98