Dtum
Login with Facebookk
1911 | Február

A papagájhalak

Mint alább látható három képünk mutatja, egy nagyon furcsa állattal fogunk ma foglalkozni. Tengerben élő halféle, de valósággal papagájcsőre van s meglehetős ijesztő látvány lehet a valóságban. Furcsa csőre miatt a régi rómaiak, a kik nagyon szerették a husát, azt állitották róla, hogy a papagájhal énekel és kérődzik. Persze ez mese volt csak.

A papagájhal, külsejétől eltekintve, egészen rendes tengeri hal. Az ajakos halak csoportjába tartozik, a melyek általában pikkelyesek és a tengerben élnek. Alsó garatcsontjuk fogatlan, ajkaik duzzadtak. Testük gyakran élénkszinű. Hátuszonyuk előrésze tüskés és nagy. A forró égövi tengereket szeretik legjobban. A legtöbb közülök puhatestű állatokat, rákokat és korallállatokat eszik. Néha 25 kilogramm sulyuk van, s a nagy példányok ízletes husuak.

Az ajakos halaknak egyik fajtája a papagájhal, a mely tudomásunk szerint tizféle formában ismeretes. Kilencz ezek közül az Atlanti oczeánban él a forró égöv alatt, a tizedik a Földközi-tenger keleti részében, és ezt csodálták meg annyira a rómaiak, hogy meséket költöttek róla. Nagy pikkelyeik vannak, hátuszonyuk tüskés, fogaik mindkét állkapcsukban összenőttek és csőrfélét alkotnak.

Az első képünkön látható példány, a mely most egy párisi akváriumban látható, ritka szép. A feje valósággal papagájfejhez hasonlít, erős, éles csőrrel.

A második képünk egy londoni akváriumból való. Az Indiai oczeánban fogták. Szinténtén erős csőre van. Sok ezer bámulója akad naponta a furcsa halfélének.


A harmadik képünkön látható erős tüskéjű pédány már kevésbbé ritka. Majdnem olyan, mintha összegöngyölődött sündisznó volna. Ennek a csőre nem oly szépen kifejlett, mint az előbbieké.

A papagájhalak életéről nagyon keveset tudunk, mert a tenger mélyebb részein élnek, s a Földközi-tengerben élő fajtán kivül, a mely közönséges hal, de legkevésbbé hasonlít a papagájhoz, a többiből néha-néha sikerül elfogni egyet kint a nagy oczeánon. Manapság az érdekesebb példányokat a hajók kapitányai rendszerint megőrzik és elevenen hazaviszik magukkal valamelyik akváriumtulajdonos számára, a ki jó pénzen megveszi tőlük és otthon mutogatja. Igy jutottunk hozzá mi is az első két papagájhal fényképéhez.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A tüskés papagájhal Ennek a fényképnek az eredetije egy londoni akváriumban található Ritka szép példány, erős papagájcsőrrel
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98