Dtum
Login with Facebookk
1911 | Január

A Habsburg-arcz

Függetlenül az akarattól, öröklődik át a családi vonás a leszármazókba évszázadokon, sőt évezredeken keresztül. A közös ősnek, a családalapítónak hamvai már régen elvegyültek a föld porával, talán csak a kegyeletes emlékezés tudja megjelölni, hogy hol adattak át a családi ős földi maradványai az anyaföldnek, ámde a család őse mintegy ujjászületik és tovább öröklődik a késői utónemzedékek egyeseiben.

 

A világtörténelemnek idevonatkozó legérdekesebb példája a Habsburgok családi arczvonásainak feltünő azonossága. Bármennyire szét is származott a Habsburg-család, azért a jellegzetes közös vonásokat minden egyes családbelin meg lehet állapítani.

 

Az évszázadok sokasága, a késői utókor nem változtatott a családi vonásokon, a melyek kitörölhetetlenül vésődtek és vésődnek rá minden Habsburg-arczra. V. vagy VI. Károlylyal bátran szembeállíthatjuk XIII. Alfonz spanyol királyt, vagy II. Fülöpöt: vajjon nem fogja-e bármely laikus rámondani, hogy ezek feltétlenül rokonok?

 

Vagy ott van Jenő főherczeg, Miksa császár, Rainer, Lajos Viktor főherczegek arczképe. Egy pillantás ezekre az arczképekre meggyőzhet bárkit annak igazságáról, hogy a közös leszármazás ismertető arczvonásait eltüntetnie nem lehet.

 

Nézzük meg közelebbről XIV. Lajos arczképét és hasonlítsuk össze pl. Károly Ferdinánd főherczegével. Itt is ráakadunk a családi vonások azonosságának érdekes példájára.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98