Dtum
Login with Facebookk
1911 | Július

Nemesszivű abessziniai nő

Lapunk egyik számában bemutattuk Neufeld Károlyt Zubovits kapitánynyal. Azt a Neufeldet, a ki 12 évig volt fogja Omdurmánban a vérengző Mahdinak, Szudán pásztorkirálynak, mert a rengeteg országnak, a mely nagyobb, mint Franczia-ország, Ausztria és Németország. Fejedelmei ugy Mohamed Ahmed, mint Abdul Achi pásztorok, tevehajcsárok voltak.


Ezen rettentő uralom alatt pedig az volt a szokás, hogy a rab csak vasat kapott és vizet, de enni nem, és a kinek pénze nem volt magát élelmezni, vagy pedig hozzátartozói nem élelmezték, minden további szóbeszéd és kommentár nélkül éhen hallhatott. Igy halt el évenként több száz fogolynál, ha ugyan nem könyörültek rajta többi rabtársai és azok ételhulladékaiból nem huzta ki egy ideig az éhenhalás kinos óráját.


Neufeldre is ez a sors várt, de ő csakhamar elpusztult volna, mert neki, mint hitetlen gyaurnak, még az ételhulladékot sem engedték felszedni, Neufeld életét azonban egy fekete bőrü, nemeslelkü angyalnak köszönheti: Omoscholnak, a ki egy abeszsziniai félvad asszony volt, ez vette Neufeldet pártfogása alá.

 

Ez a nő rabszolgamunkát végzett, éhezett, hogy Neufeldnek naponta elvihesse azt a kis darabka kenyeret, nyers salátát vagy barzint (különleges lóhere) amivel Neufeld megkinzott életét tengette hosszu 12 éven keresztül. Omoschol Neufeldet a kivégzés helyén látta és ismerte meg. Neufeldnek azonban megkegyelmezett a Mahdi 300 korbácsütés árán, és attól kezdve az abessziniai asszony védencze lett. Omoschol a hűség és a páratlan női jellem mintaképe, ily asszonyt csak a bibliában lehet találni.


A mint tehát Kitschener basa 1902-ben letörte a Mahdit és bevette Omdurmánt, Neufeldnek is ütött a szabadulás órája – megszabadult.
Időközben született egy leánygyermekük, Liza (a képen jobbra). Neufeld örökre hálás is maradt Omoscholnak, magával vitte Asszuánba, a hol az irigácziók igazgatója lett és ott vett Omoscholnak egy igen jövedelmes, szép nagy malmot, a hol Liza leányával gazdálkodik, míg Neufeldet hivatása többnyire Edfuban tartja, de minden szabad óráját eltölti szeretettel Omoscholnál, a bibliai alaknál.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98