Dtum
Login with Facebookk
1911 | Június

A magas búzaárak

Végre a hét sovány esztendő után talán elkövetkezik a hét kövér esztendő.
Az elmúlt években annyi csapás érte a gazdát, oly rosz termésekkel kellett beérnie, hogy igazán nem csoda, hogy a kétségbeesés szélére jutott. A viszonyok azonban, úgy látszik kedvezően változtak, mert nemcsak közepes termésre van kilátásunk, de magas gabonaárakra is, s ha nem is számíthatunk arra, hogy a 24 koronás búzaárak állandóak lesznek, de nem számíthatunk arra sem, hogy az árak 18-20 koronán alól essenek. Ezek az árak kell tehát, hogy ösztönözzenek bennünket arra, hogy az eddiginél több búzát termeszszünk, mert ennek van a legbiztosabb piacza, ez a legegyszerűbb és legjövedelmezőbb termelési ág.

Alig is hiszszük, hogy volna gazda, a ki előtt óhajként ne lebegne az, hogy jövőre nagyobb területen több búzát termeljen; ez az óhaj azonban nem mindenütt teljesíthető, mert nem mindenki van abban a helyzetben, hogy nagyobb területen vessen búzát.

Abban a helyzetben azonban mindenki van, hogy búzatermesét a termésátlagok fokozásával emelje. Az legyen tehát törekvése minden gazdának, hogy a jövőben még nagyobb termést produkáljon, s ennek abban van megadva a módja, ha talaját az eddiginél jobban megműveli, s jobban megtrágyázza.

A jobb megművelésnek elengedhetetlen kelléke a tarló hántás, akár zöld tarló után, akár más növény után vetünk búzát első és legfontosabb dolog a tarlót azonnal megtárcsázni, vagy csekélyen megszántani és rögtön megboronálni, mert ez által nemcsak porhanyítjuk a talajt, de vízfogó és víztartó képességét is rendkívül fokozzuk. Következik ezek után az ugarolás, rögtön azután ismét boronálás, majd pedig a vetőszántás.

Vetőszántás előtt kat. holdanként 150 - 200 kg. szuperfoszfátot kell alkalmaznunk, mert e trágyának termésfokozó hatása rendkívül nagy. Ha kötött vagy közép kötött talajokon így járunk el, sokkalta nagyobb búzatermést fogunk elérni a nélkül, hogy nagyobb területet vetettünk volna be az eddiginél. A szuperfoszfát alkalmazását különösen alföldi gazdatársainknak ajánljuk, mint a hol a talajok többnyire magas nitrogén tartalommal bírnak, s így s szuperfoszfát alkalmazása bizonyára nagy haszonnal fog járni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98