Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1911 | Június

Az ünneplő Róma

Az olasz egység ezidei ünneplésének egyik legjelentősebb dátuma pünkösd vasárnapja. Ezen a napon végre átadják a nyilvánosságnak a földkerekség legnagyobb modern emlékművét, melyet II. Viktor Emanuel emlékére emeltek, s melyet több mint huszonöt esztendeje építenek. A Piazza Venezia legújabb dísze a Capitolium halmára támaszkodik és felállításának valósággal egy egész városrészt áldoztak fel.

 

A gyönyörű Palazzo Torlonia-na kívül lebontották még miatta, hogy jobban érvényesüljön az ötszáz esztendős Palazzo Veneziának, a vatikáni osztrák és magyar nagykövetség ódon palotájának egyik gyönyörű oldalszárnyát is, az úgynevezett Palazzetto Veneziát és vele együtt az ódon palota csodálatosan szép oszlopcsarnokos udvara is áldozatul esett a monumentális márvány-emlékműnek.

 

A városrendészet az egész Piazza Venezia-nak új arczot adott a hatalmas emlékmű kedvéért, a melynél nagyobb nincs sehol, a földkerekség egyetlen városában sem, egyedül még csak Rómában van egy, a mely méreteiben felülmúlja és ez az ódon Angyalvár, Hadrián császár hajdani mauzoleuma.


A II. Viktor Emánuel emlékmű építését még 1885-ben határozta el az „Unita Italia”, a mikor is a nemzetközi versenyen Giuseppe Sacconi terve nyerte el a díjat, a kinek vezetésével – és a legkiválóbb olasz szobrászok: Camonica. Bistolzi, Rivalta, Bartolini, Zanelli résztvételével –rövidesen el is kezdték az építést.

 

Időközben – 1905-ben – Sacconi is meghalt és utána Pio Piacenti és Manfredo Manfredi vezette az építkezést. Egész márványhegyeket fejtettek le az emlékmű anyagának beszerzésére, mert a monumentális épület, a melyet még közel kétszáz márvány- és bronzszobor és dombormű díszít, végig hófehér márványból készült.

 

A költségei több mint huszonhárom millió lirát emésztettek fel és bár huszonöt esztendeje dolgoznak rajta, mégis az utolsó hetekig bizonytalan volt, hogy elkészül-e pünkösd vasárnapjára. Ezen a napon kezdődik ugyanis az olasz polgármesterek kongresszusa, a mikor is kerekszámban hatezer polgármester gyűl össze a „cittá eterna”-ban.

 

A király az ő jelenlétükben – és a szenátus meg a parlament jelenlétében – adja át az emlékművet Itáliának. Pünkösd vasárnapjának dátumát már hónapokkal ezelőtt állapították meg az ünnepies átadásra, de az emlékművön dolgozó kőművesek és szobrászok sztrájkba léptek, majd amerikáztak és április közepén a szoborbizottság jelentést tett a kormánynak, hogy ha az állapotok nem változnak, az emlékmű még októberre sem készül el ebben a tempóban.

 

A kormány ekkor negyvennyolczórás ultimátumot tűzött ki az emlékmű ötszáz munkásának, hogy vagy teljes erővel a munkához látnak, vagy pedig szélnek eresztik őket. A válasz az volt, hogy letették a szerszámaikat, mert a munkások úgy gondolkoztak, hogy most a nagy építkezések idején sehol sem fog találni a szoborbizottság megfelelő munkásokat, még pedig annál kevésbé, mert mindannyian szervezett munkások. A negyvennyolcz óra letelt és a következő reggel – hatszáz műszaki katona vonult ki a Piazza Veneziára, a kik három hét alatt teljesen befejezték az emlékművet.
Hatalmas lépcsős épület ez, a melynek portikusát tizenöt méter magasságu márványoszlopok tartják, tehát a római Pantheon oszlopóriásainál is magasabbak. Előttük ott áll II. Viktor Emánuel óriási bronz lovasszobra. A szobrászatot és az architektúrát igyekeztek olyan összhangba hozni, hogy lehetőleg egyik se nyomja el a másikat.

 

Itália tizenegy régiója allegorikus szobrokban a portikus dús frizeit dísziti, két oldalt pedig két aranyozott bronz quadriga áll. Egész szoborkiállítás képét nyújtja ez a hatalmas tizenhétezer négyszögméter nagyságu emlékmű, a melynél többek között egyedül csak a domborművek hetven méter hosszúságban és öt méteres szélességben fogják körül a nagy mű homlokzatát.


Itáliának ez az antik emlékművek hatalmas arányaihoz méltó monumentuma most már végre elkészült és Róma a nagy világkiállítás külön kiállításának tekinti az „Ara della Patria”-t.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Byron új életrajza Byron új életrajza
Az Akadémia könyv kiadó vállalatának legújabb kiadványai között az...
Küldjön élelmiszercsomagot Magyarországra! Küldjön élelmiszercsomagot Magyarországra!
Óriási példányszámban jelennek meg az Egyesült Államokban...
Olcsóbb lesz a czipő Olcsóbb lesz a czipő
Hiú reménység szóval, hogy olcsóbb lesz a czipő, a ruha, meg a...
A „Parsifal” Budapesten A „Parsifal” Budapesten
A népoperában: Ujév napján.- Igaza van a művészet rajongói közül...
 A szövetségesek nem engedik meg a Magyarországba való betörést A szövetségesek nem engedik meg a Magyarországba való betörést
A francia lapok egyértelműleg rosszalják a kisentente követelődzését....
Magyarország maratoni futóbajnoksága Magyarország maratoni futóbajnoksága
A MASz igen helyesen választotta meg az időpontot, amikor a magyar...
A III. ker. TVE szenior versenye A III. ker. TVE szenior versenye
Nemzetközi versenynek ígérkezett a III. ker. TVE. mitingje, az...
A szovjet csapatok kiürítik Észak-Iránt A szovjet csapatok kiürítik Észak-Iránt
Az amerikai rádió közlése szerint Eisenhower tábornok Washingtonban...
Székely Körmöczy Zsuzsi nyerte a női tőrvívó versenyt Székely Körmöczy Zsuzsi nyerte a női tőrvívó versenyt
A Magyar Úszó Egyesület vasárnap női tőrvívóversenyt rendezett...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98