Dtum
Login with Facebookk
1911 | Június

A vas furása gázzal

A modern fémipari technika legujabb és már igen elterjedt találmánya a fémek, különösen a vasanyagok forrasztása, hegesztése, vágása és furása gáz segélyével. Ez a gáz az oxigén. Az már igen régen ismeretes, hogy a levegőben két főalkotó gáz van. Egyik az oxigén, a melyről tudjuk, hogy az égést táplálja, a másik a nitrogén, a melyik az égést gátolja, sőt elfojtja.

Kisérletekből tudjuk, hogy tiszta oxigénben az égés igen élénk, s a hő, a mit a tűz az oxigénben kifejt igen magasfoku. Hogy az oxigént a fémiparban miért nem alkalmazták már régen, annak az a magyarázata, hogy nem ismerték azt a módot, a melylyel ez a gáz nagy tömegben olcsón előállitható és elhelyezhető. A levegőben lévő gázak huszonegy perczentje oxigén, de a vizben még nagyobb százalékban fordul elő, tehát ma már a vizből állitják elő.

Elektromos áram segélyével szétbontják a vizet alkotó elemeire és nyerik az oxigént és a hidrogént. Ezt az utóbbit a léggömbök töltésére használják, mert rendkivül könnyü. Az oxigént nagy nyomással cseppfolyóssá teszik és erősfalu aczélpalaczkokba szoritják. Az egész eljárás a mai technika mellett olyan olcsó, hogy ipari czélokra alkalmazható. A fémpalaczkba szoritott cseppfolyós oxigén abban a pillanatban, mikor a palaczk szája kinyilik, azonnal ujra gázzá válik s igy a kellő helyre vezetve, megfelelhet rendeltetésének.

A mint képünkön látható, az oxigén egyik felhasználása a vasanyagok megfurása. Felállitanak valami állványra egy hatalmas vastömböt, a melyet meg kell furni. Egy munkás kezébe veszi a furókészüléket. Ez egy kettős hosszu cső, a melyek egyikében világitógáz van, a másikban oxigén áramlik. Meggyujtva a világitócsőből kiömlő gázat, a lánggal a vastömböt tüzes izzásig hevitjük. Mikor már a vas áttüzesedve izzásba jutott, kinyitjuk az oxigénvezető-cső csapját, s az oxigén igen nagy nyomástól szabadulván meg, nagy erővel ömlik a tüzes vasra.

A kifurandó hely rögtön nagy sziporkázás és tüzeső mellett olvadni kezd, s ezt az eljárást addig folytatjuk, mig csak a kívánt mélyésgü lyuk nem keletkezett a vasban. A munkás, hogy a forró vas szikráitól és a tüzesőtől meg legyen védve, tetőtől-talpig éghetetlen aszbesztruhába van öltöztetve, fején aszbesztsüveg, karján és kezén aszbesztkesztyü. Képünkön szépen látható, a mint az oxigén elégetése következtében hatalmas szikra és tüzeső hull a munkát végző emberre. Evvel az eljárással nemcsak furni lehet a vasba lyukakat, hanem az autogén-hegesztés és vágás elnevezés alatt érhető összes munkák is ezen az elven alapulnak. Ez az eljárás a vas- és fémiparban rendkivül el van már terjedve.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Sunderland-FTC 9:0 (2:0) Sunderland-FTC 9:0 (2:0)
Nincs a világnak az a szótára, a melyben megfelelő jelzőt...
Izgalmas jelentek között mondották el a náci-vezérek végső...
A hatalmas tárgyalóterem közönsége lélegzetvisszafojtva figyelt a...
A MAC szenior kezdők mezei versenye A MAC szenior kezdők mezei versenye
A starttól Belloni vezetett. Az első percekben Leichtag volt a...
Az amerikai miniszterválság Az amerikai miniszterválság
Világszerte feltünést keltett, amikor Bryan, az Egyesült-Államok...
Sürgősen az egri rendőrségre idézték vasárnap vitéz Málnási Ödön történelem professzort és Molnár László ügyvédet, Szálasi barátait Sürgősen az egri rendőrségre idézték vasárnap vitéz Málnási Ödön...
Vasárnap délelőtt óriási feltűnést keltett Egerben az, hogy két sokat...
Vízilabda EB: Magyarország – Franciaország 12:1 (5:0) Vízilabda EB: Magyarország – Franciaország 12:1 (5:0)
A magyar-francia vízipóló-mérkőzés izgatott légkörben zajlott le....
Az ukrániai gabonaforgalom Az ukrániai gabonaforgalom
Az Ukrániával való béke kedvező kilátásai az Ukrániával való...
A Taylor-jelentés és a Gömbös-kormány A Taylor-jelentés és a Gömbös-kormány
A magyar állam bevételeinek és kiadásainak alakulása a költségvetési...
A rendőrség teljesen felgöngyölíti a gyalázkodó röpiratok szerzőinek frontját A rendőrség teljesen felgöngyölíti a gyalázkodó röpiratok szerzőinek...
Szombaton este hivatalos jelentés számolt be arról, hogy a rendőrség...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98