Dtum
Login with Facebookk
1911 | Május

Képviselők fizetése itthon és külföldön

Fölmerült a minap a képviselőházban az eszme, hogy a magyar honatyák járandóságát, mely lakásbérrel együtt évi hatezernégyszáz koronára rug, föl kellene emelni. Az általános nagy drágaságra hivatkoztak, valamint arra, hogy a mostani fizetés mellett csak nagyvagyonú ember vállalhat képviselőséget.

Ennek a mozgalomnak az ötletéből egy olvasónk kimutatást küldött be nekünk arról, miféle fizetésben és kedvezésben részesülnek a képviselők.

Angliában sem az alsó sem a felsőház tagjai nem részesülnek díjazásban.
Egy angol képviselő 1893-ban indítványt terjesztett be, mely az alsóház tagjai részére 6800 koronának megfelelő fizetést kivánt megszavazni, de a melyet még a vita előtt viszszavontak és azóta soha meg nem ismételték.

Franciaországban a szenátus és a képviselőház tagjai évenként 8400 koronát kapnak és szabad utazást az első osztályon. A két elnök fizetése egyenkint 70,000 korona és szabad lakás.

Poroszországban a képviselőház tagjai 18 korona napidíjat és utiköltséget kapnak. Az urakháza tagjainak nem jár fizetés. Míg ellenben a németbirodalom képviselőknek csak első osztályú szabad utazás jár ki.

Ausztriában a képviselők 19 korona napidíjat kapnak.

Svájczban a nemzetgyűlés 18 korona napidíjat fizet minden jelenlévő tagjának. A ki nincs ott az ülésen, nem kap napidíjat. A rendek hasonló díjazásban részesülnek.

Az orosz duma tagjai 30 korona napidíjat kapnak és szabadjegyet a vasutakra.

Portugáliában a második kamara tagjai régebben ötszáz korona fizetést kaptak hónaponta, a mit azonban 1892-ben megszüntettek. Azóta csakis a gyarmatok képviselői húznak fizetést. Valamennyi képviselő úgy a vasuton, mint a hajón díjtalanul utazhatik; a törvényhatóságok azonban jogosítva vannak kerületük képviselőjét az ülések tartama alatt 20 korona napidíjban részesíteni.

Svédországban az első kamara tagjai 3000 korona évi fizetést kapnak az államtól.

Norvégiában a storting tagjai naponkint 16 koronát kapnak.

Hollandiában az első kamara tagjai, ha nem laknak Hágában, minden ülésre 20 koronát, valamint utazási költséget kapnak. A második kamara tagjai 4000 korona évi fizetésben és utiátalányban részesülnek.

Spanyolországban csak szabadjegyet kapnak a képviselőház tagjai. Dániában minden ülésnapon 8 koronát és utiátalányt kapnak. Románia 28 korona napidíjban és az utazási költségek megtérítésében részesíti képviselőit. Szerbia 10 korona napidíjat és utiátalányt ad képviselőinek, - Bulgáriában húsz koronát kapnak ülésenkint és utiátalányt a képviselők. 

Görögországban a közönséges ülések tartamára 1800 koronát, a rendkivüli ülésekre pedig tartamuk szerint 500 koronától 1800 koronáig terjedő fizetést kapnak a képviselők.

Belgiumban a szenátus tagjai nem kapnak fizetést, sem a Brüsszelben lakó parlamenti tagok. A vidékiek hónaponta 400 koronát kapnak, utiköltséget azonban nem.

Olaszország csak az utazási költséget téríti meg.

Amerikában az Egyesült-Államok mindkét házának tagjai évenkint 26,000 korona fizetést, 600 korona átalányt és utiátalányt kapnak.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az ülés lezajlása után Képviselők távozása az ülésről
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98