Dtum
Login with Facebookk
1911 | Május

Az osztrák válogatottak győzelme

Vereség Bécsben 3 : 1 (2 : 1)


A rossz előérzet nem tagadta meg magát. Amit a „N.Sp.” előre megjósolt : a vereség bekövetkezett. A profécia nem is volt magában álló: a lapok sub rosa többé-kevésbé besugták balsejtelmeiket, a beavatott sportemberek ugyanigy vélekedtek. Bizonyos fokig ez még hiba is: az önbizalom hiánya átragad a játékosokra s fogy vele a győzelem esélye.


Megható volt azonban a magyar közönség példátlan nagyarányu résztvétele a mérkőzésen s az a maga bizás, ami az arcokon látható volt. A publikum az ő kedvenceiben bizott mindhalálig; a vereségünket, hosszu orral bár, mentegetni igyekezett. S ez a nagy szeretet a mi erős várunk: hogy ezt igy megőrizhetjük magunknak, az kész győzelem.

 


A vereség okai.


Elmondhatjuk, hogy megvert bennünket az időjárás, a bécsi közönség és a saját halfsorunk.


Az időjárás komisz volt. Egész nap s előző éjjel folyvást zuhogott az eső. A pálya, ez a kis nyomoruságos fürösztő-teknő megtelt vizzel. A szélen araszos fű, lucskos, mint a kivert kutya, a középen ragadós agyag. Képzelhetni mit lehetett ilyen pályán produkálni!

 

A labdát a bekkek innen is, tul is nem egyszer 3 – 4 méterre tudták csak rugni, mert a rátapadt agyag miatt nehéz volt s lecsuszott a lábról. Amellett nem tudtak rajta startolni a mieink, akik eféle krudelis pályához nincsenek szokva. A bécsi társaság ellenben vigan cuppogott benn, elemiben volt, mint Merkur a tolvajságban, nekik az a pálya olyan rossz, mint a legtöbb bécsi pálya.


A publikumuk meg igen felnőtt. 7 – 8000 főnyire dagadt, dacára a mizerábilis időnek s dacára annak, hogy régebben ilyenkor ugyanannyi száz ember látogató ha volt. Mi azt hittük, mikor az egyik hétfői sportlap okos és élelmes módon különvonatba gyüjtötte az embereket, hogy a magunk pár száz főnyi táborával urrá leszünk a pályán.

 

Hej, de a derék bécsiek, ez a finom, udvarias és tapintatos faj, amelyik még a taps iránt is türelmetlen, olyan vész – üvöltésekkel biztatta embereit, amihez foghatót csak Dante ir le a poklában. Mi volt ahhoz a pár száz ember hang – tornája!


A harmadik ok : a halfsor, jobban mondva a két szélső half, a három között talán a legjelentékenyebb. ÉS ez annyival inkább fájó, mert előre tudtuk. A N. Sp. meg is irta, hogy egyénileg akármilyen ledves uri gyerekek azok, akikről szó van, ma még sem a válogatottba valók, mert nincsenek formában. Amikor a bécsiek a szombat esti diskurálás közben meghallották, hogy Biró lesz a jobb half, leplezetlenül megmondták, hogy tőle sokat nem várnak, mert látták előtte való héten fönt játszani s az a játék jo nem volt.

 

Ugyancsak formán alul van Kürschner is. Hogy mégis betette a válogatóbizottság a két játékost, azt – mint a N. Sp. irta – jó részt a MTK – imádó sajtótól való félszből cselekedte, mert nem akart maga ellen felháborodást kiváltani vereség esetére.


Igaz, hogy ma a sajtó elég jelentékeny része velünk együtt konstatálja a két half gyöngeségét. De ez egyrészt nem vigasztalás , másrészt erősen szordinóval csinálják hozzá a zenét, csak éppen a tessék-lássék muszájigazság kedvéért. Arra, hogy a két half gyengeségét a sportemberek tudták, nincs korholó szó.


Hogy röviden vázoljuk a halfsor szereplését, elég annyit mondani, hogy folyvást a védelmet támogatták, nem a támadást. A két szélső hátrament bekknek, Károly egymaga három helyett nem dolgozhatott. A következmény tehát az lett, hogy ha a magyar csatársor kiszabadult, nem követte a halfsor s ha a csatároktól elvették a lapdát, az egyszeriben megint a magyar kapu előtt termett. És ez nem taktikai hiba volt: ez a két half ön-gyöngeségének tudatából eredt.

 

Ha néha fölvonultak a bécsi kapu elé, a legminimálisabb kapcsolásokkal adósak maradtak. Megint csak a magyar kapu elé került a labda és mentett a két bekk vagy a kapus. Nem is a halfok, mert azok az osztrák csatárokat lehuzni nem tudták. Futásképességben is klasszisdifferenciával voltak elmaradva tőlük.


A halfsoron dőlt el tehát a mérkőzés sorsa, nem a csatársoron, mint azt a féllaikusok látták és az egész rosszhiszemüek vallották.

 


Tanulságok.


1. Ha okosan akarunk válogatni, ne csak azt nézzük, ki a legjobb. Tekintettel kell lenni az erőre s a legjobbat kicserélni olyan tartalékkal, akinek játéktermészete a rossz pályát jobban győzi.


2. Nem szabad előre elhatározni, hogy elveszitjük a mérkőzést. Ennélfogva nem szabad a sajtó által dédelgetett egylet játékosait okvetlen bevenni, ha rosszak is pillanatnyilag.


3. Nem szabad rossz hangulatot gerjeszteni a játékosok között előérzeteink leplezetlen elmondásával.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Hoche warte
Krékity Krisztián

A Hohe Warte.
Irta: Moll.


Történik a Hohe Warte pályáján május 7-én délután 4 óra tájban. Egy bécsi polgár vásárol egy ülőhelyet 4 koronáért és elindul a pálya felé.


A bécsi polgár (a jegyszedőhöz): Itt a jegy, Bruda, eresszen csak be.
Első jegyszedő (nyájasan): Ohó, ohó, ohó, nem lehet.


A bécsi polgár (csodálkozva): Nem lehet! És miért?
Első jegyszedő (már nem olyan nyájasan): Hát nem látja, hogy ez egy elkeritett hely. Itt van a „sporthirlap” kiránduló csapatja. Ötszáz ember. Ötszáz jó, fizető, orditozó, finom magyar ember. Ezek már egy hónappal előre váltották meg a jegyüket, maga meg most jön, Bruda. Menjünk tovább. Foá ma firi.


A bécsi polgár (bánatosan tovább megy): No, de ide beülök!
Második jegyszedő (kicsit gorombán): Hopp! Megállj! Halt! Stehn bleibn!


A bécsi polgár (zokogva): Be szeretnék menni.
Második jegyszedő: Nem lehet. Hát nem tudja, kik vannak itt. A Magyar Labdarugók Szövetsége, a Válogató-bizottság, a Birák Bizottsága, a Tanácstagok feleséggel, gyerekkel, dadával, nevelőnővel, cakumpakkal. Nyolcszáz ember. Nyolcszáz jó, finom magyarka. Nahát menjünk csak tovább.


A bécsi polgár (csendesen sir és egy harmadik bekeritett hely felé indul): Aranyos jegyszedő úr, losn’s mi eini.
Harmadik jegyszedő: HEut is nix, nem lehet bácsi. Itt magyarok vannak. Itt vannak a Bécsben élő magyarok, hatezer ember, itt vannak a válogatott csapat kisérői, ezer ember és itt vannak a ,magyar csapat tartalékjai, százhusz ember.


A bécsi polgár (fáradtan, porosan, letörve elvánszorog a főjegyszedőhöz): Nagyságos uram, Gna’ Herr, i bitt schén, mondjon egy jó helyet, ahonnét végignézhetném ezt a mérkőzést.

A főjegyszedő (gunyosan mosolyogva): Óh kérem, azt megtehetem…


A bécsi polgár (fölélénkülve): Igazán! Hát hová menjek?
A főjegyszedő (pokoli flegmával): Menjen a – Millenárisra.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
magyar, osztrák válogatottak magyar-osztrák karikatura magyar-osztrák karikatura
Cikk-ajánló
A Tisza „virágai”, a rajzás jelensége A Tisza „virágai”, a rajzás jelensége
A lárva igen ősi jellegeket is megőrzött, még pedig elsősorban a...
Továbbjutni
Újabb költészetünk kátyuba jutott, s ami a legsúlyosabb, jól érzi ott...
Erdélyi városok Erdélyi városok
Vannak született városlakók, ami nem azt jelenti, hogy valakit városi...
Elfogták a Vörös- Weinbergert, az áldetektív- banda vezérét
A budapesti főkapitányság detektívjei hetek óta üldöznek egy...
Csortos Gyula válik? Csortos Gyula válik?
Este 7 óra. Csortos érkezik legelsőnek a Vígbe, ő játssza ez uj...
Karácsonyi Kupa meglepetése: Kispest-Ferencváros 2:1 (1:0) Karácsonyi Kupa meglepetése: Kispest-Ferencváros 2:1 (1:0)
Az FTC Üllői-úti sporttelepére tűzték a karácsonyi...
Automatikus kocsikiöntő Automatikus kocsikiöntő
Nem lehet elég tágasra épiteni a pályaudvarokat. Ezt a szomoru tényt...
LTC Praha – BKE 4:2 (0:1, 2:0, 2:1) LTC Praha – BKE 4:2 (0:1, 2:0, 2:1)
A szezón elején elszenvedett 13:1 arányú BKE vereséget kellett volna...
Öngyilkosság az Intim- barban Öngyilkosság az Intim- barban
A Dohány utcai Intim- barnak hosszabb idő óta állandó vendége volt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98