Dtum
Login with Facebookk
1911 | November

Rablógyilkoskergetés

Budapesten a Lágymányoson rablógyilkosság történt. Egy szegény napszámosra lesett éj idején a gonosztevő s beléfojtotta a hangot éles bicskájával. Átmetszett nyakkal, kőrakás alatt találták az áldozatot, kinek életét egy pár korona miatt oltották ki. A rendőrég az első pillanatban látta, hogy rejtelmes, nehéz eset előtt áll.

 

Az éjszakai sötétség elnyelte az áldozatot, a gyilkost is és fekete takarója alatt a bünös könnyü szerével szökhetett. A gyilkos óvatos volt. Semmi nyom sem maradt utána. Egy leszakadt gomb…vagy eltépett ruhafoszlány – semmi- semmi. És sötétbe tapogatózott napokon át a rendőrség, hiába futottak a detektívek lihegve minden nyom után, mely kinálkozni látszott. Még a rendőrkutya is hasztalan szaglászott. Egy ideig ment-ment a szimat után, aztán megállott és felnézett. Mintha okos szemeivel azt akarta volna kérdezni: - Zavarba jöttem, nem tudok eligazodni, nagyon összetapostatok mindent. Hát most merre?


És mégis egy képet közlünk most. Azt mondták rá, hogy ez a rablógyilkos. Sötét nézésü, veszedelmes gonosztevő: Czibula Márton vagy csufnevén Pöttös Mátyás. Honnan vették, hogy ez a tettes? A felelet nagyon érdekes volt. A rendőrség belenézett a bünök lelkébe, a bünösök agyrostjai közé… mert a bün világának is megvan a maga benső természetrajza. Hozzáveszi tenger tapasztalatait, oly gyakran meg-megáll az után egy-egy bün helyszinén és kimondja: ez a bünös. Lám Pöttös Mátyás! Megrögzött rablógyilkos. Ezelőtt tiz esztendővel egy tejeskocsist agyonütött és kirabolt. A holttestet egy tégladomb alá dugta el. Mindezt egy pár koronáért. Azt a lágymányosi szerencsétlen embert is meggyilkolták egy pár korona miatt s a tettes kövekkel fedte körül. Mindjárt el is temette.

 

Az esetek megdöbbentőn hasonlítanak. Már pedig nincs bünös a ki ne utánozná magát mindig és még ha vesztére is van. A betörő is mindig egyféleképen tör be. A szokás hatalma és valami öntudatlan rendszeresség mindig egyformán dolgoztat vele. De menjünk tovább!

 

Borzalmasan volt a lágymányosi meggyilkolt ember ellátva. Olyan bestiális dühvel lemészárolva, felesleges, maniákus vérontással, hogy épelméjü ember mégsem tesz ilyet. Megint Pöttös Mátyásra talált minden. Mert ez a vad gonosztevő bolond, a kit legutóbb Nagyszombatban a megfigyelőben tartottak. Onnan is szökött meg a nyáron. És végül még egy! Ezelőtt tíz esztendővel is a Lágymányos-Kelenföld vidékén rabolt és gyilkolt Pöttös. Az pedig régi tapasztalat, hogy minden bünös – kivált a vérontó – visszabolyong arra a helyre, honnét első áldozatát temették. Nem lelkiismeretfurdalás az, a mi visszahuzza, hanem valami más furcsa mindig szorongó érzés, melyről nem tud számot adni. Akár igy is mondhatnók: a gyilkos babonája!

 

A rendőrség tehát ezt a bokrok közt bujkáló, országutakat járó s riadtan el-ellapuló fenevadat kereste s hajszolta. És most egy nagy pontot teszünk. Megdőlt az okoskodás. A valószínüség még nem valóság. Még javában írtunk…és már betessékeltek két rongyos embert. Iszákos dologkerülőket: Styehlik Lajost és Szabó Józsefet, kik víz helyett is rumot ittak. Az egyik elmondott mindent, s borzalmas hallgatni mit mond. Hogy vertek agyon egy pár koronáért egy embert. Hát Pöttös?! Az ártatlanul meggyanusított, dehogy az, rablógyilkos becsületén nem eshet csorba.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Kossuth Ferencz betegsége Kossuth Ferencz betegsége
Kossuth Ferencz kereskedelmi miniszter régi csúzos baja miatt néhány...
MacDonald és Hughes megállapodtak Anglia és Amerika együttműködésében MacDonald és Hughes megállapodtak Anglia és Amerika...
Vasárnap a londoni konferencia albizottságainak munkája szünetelt. A...
Mit mond a pénzügyminiszter Mit mond a pénzügyminiszter
Felkerestük Gordon Ferenc pénzügyminisztert, aki a 75%-os...
Közlekedési beruházások Közlekedési beruházások
Az évek óta vajudó kereskedelmi kikötő hováhelyezésére és...
Személyszállító függő vasút Személyszállító függő vasút
A németországi, Rajna-melléki Barmen várost a tőszomszédos...
Még 99 olyan „fess fiúra” lett volna szükség, mint Francia-Kiss Mihály Még 99 olyan „fess fiúra” lett volna szükség, mint...
Még 99 olyan „fess fiúra” lett volna szükség, mint...
A németek Londonban A németek Londonban
Nem kell rögtön beijedni, ha valami reménytelenül unalmasnak látszik....
Magyarország hosszútávúszó bajnoksága Magyarország hosszútávúszó bajnoksága
Az újpesti hídtól a Margitsziget alsó csúcsáig kb. 5 km-es távon...
Az aranykérdés
A közgazdászok mostanában sokat vitatkoznak az aranyról. Az egyik...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98