Dtum
Login with Facebookk
1911 | Október

Négy név

Szobota, Pogány, Ujlaky, Faczinek.
Négy ilyen név egyszerre! Csak panaszkodni kellett, hogy a sors elszégyelje magát és két kézzel szórja pazar ajándékait.


A sportközvélemény régóta nyughatatlankodott. Elmultak azok az idők, mikor a pesti tünemények, a pesti rikordok halhatatlanságán örvendeztünk.


A főváros sohasem volt lokálpatrióta, nem is illenék hozzá. Az a magasabb látókör, amelyik Budapestről intézi az ország sorsát, sport szempontból sem tagadja meg magát s amikor azt látta, hogy a főváros sportja meg van alapitva időtlen-időkre, teljes erővel azon iparkodott, hogy átplántálja a sportot a vidékre.


Épen a „Nemzeti Sport” volt az, amelyik legelébb kezdte hangoztatni, a vidék fejlődésének szükséges voltát. Minden alkalmat megragadott, hogy a vidék tunyaságát ostorozza, s folyvást emlegette a faji őserdőt, ami tökéletesebben és nagyobb maszszában van meg vidéken.


A beszéd sokáig pusztában elhangzott szónak látszott. Azonban a gyerekek nőttek. Akik már apáink módjára Bukovay stilusban kezdték meg a fiatalságukat, nem okultak. De alattuk, ahogy a száraz haraszt alatt kinő az uj tenyészet, csupa serdületlen, ismeretlen erők kezdtek fölfelé tolakodni.

 

Előbb a gyerekpróbák homályában tüntek el. Később az iskola padjain ábrándoztak a sportról. És jóságos idő mulott: a kávéházi hősök elmentek kopasz hivatalnoknak, de észrevétlenül, keresetlenül fölbukkant helyettük egy uj generáció, amelyik csapatostól küldi harcba a legjobbjait.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98