Dtum
Login with Facebookk
1911 | Október

A jövő kormányozható léghajója

Nemrég Edison, a lángeszü amerikai feltaláló, arra a kérdésre, hogy mi a véleménye a repülőgépekről? – azt felelte, hogy a repülőgép tökéletesitésében ezidőszerint még nem bizik, mert elsősorban nincsen megoldva az egyensulyozás és a levegőben való megmaradás kérdése, mér pedig e nélkül az eddigi eredmények nem terjednek tul az alkalmi eredmények sikereinek határain.

 

Hogy Edison észrevételei nagyon is alaposak, azt kétségbe nem vonhatjuk. Hogy azonban épp a léghajó volna-e az, a mely az ember számára a levegő uralmát biztositani fogja, szintén kérdéses. Egy előnye, - és ez kétségtelenül igen fontos – hogy a levegőben való lebegés a léghajótipus által könnyebben érhető el, a léghajónak jövője szempontjából nagyot jelent. Elhatározó véleményt azonban sehogysem mondhatunk és ennek a rövid czikknek keretében ezuttal a Scientific American egyik érdekes technikai álmára utalunk.

 

A nevezett amerikai technikai szaklap ugyanis egészen komolyan ir arról a lehetőségről, hogy a jövő kormányozható léghajójának berendezését minőnek képzeli. Mindenekelőtt a léghajó óriási terjedelmü. A terjedelem arányait mutatja ez a képünk, a mely egy oczeánjáró gőzös és egy léghajó nagyságát szembe állitja.

 

A jövendő kormányozható léghajó képzeletbeli keresztmetszetét is bemutatva, a nevezett szaklap a léghajó belsejében felvonó készüléket helyez el, a melynek segélyével az utasok a léghajó tetejére juthatnak, a hol vaskorlátokkal védett hosszu hidról tekinthetnek szerteszét, a hol tehát a kilátást a léghajó teste nem akadályozza. A léghajó alsó teste alatt van elhelyezve az utasok és a léghajó műszaki személyzetének szobája, lakása.

 

A Scientific American nem elégedik meg az eddig elmondottakkal, hanem arról is ir, hogy a jövendő kormányozható léghajóban lesznek majd pompás hálókabinok, fényes ebédlők, sétálóhelyek, figyelőállomások stb. A nevezett szaklap jövendöléseit azonban semmi sestre sem vagyunk hajlandóak meseszerünek tekinteni.

 

Verne Gyula, az elhalt nagynevü franczia iro nem egy regényének témája valósult meg, pedig a mikor irt, a technika fejlettsége nem volt olyan, mint ma. Az alapfeltételek, ismertek, sőt az eszközök is megvannak ahhoz, hogy a jövendő kormányozható ideális léghajót megalkossuk. Mind ezekhez csak egy kell még és pedig az, a mitől minden függ : a siker.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98