Dtum
Login with Facebookk
1912 | Április

Elégedetlen svájczi testőrök

A pápa svájczi testőrei elégedetlenkednek. Számos hagyományos jog illeti meg őket, szolgálatuk nem mondható tulságosan fárasztónak, mert az a biztonsági szolgálat, a melyet a mai viszonyok között teljesítenek a Vatikánban, távolról sem hasonlítható össze azokkal az állapotokkal, a melyek a régmult időkben uralkodtak.

 

A gyakori háboruskodások, a melyekben a pápai hatalom is bele volt keverve, a svájczi gárdának igen fontos és nehéz szerepet juttattak, sok-sok testőr hullatta vérét, áldozta fel életét a pápaságért. Innen származtak azok a különös előjogok, a melyek a mindenkori svájczi gárdát hagyományosan megillették. Ez a hagyományos jog vonatkozott az egyenruházatra, fegyverzetre, dijazásra, jutalmazásra stb.-re.

 

Természetes, hogy a gárdisták ezekhez a hagyományos előjogokhoz görcsösen ragaszkodnak, kellemetlenül érintette tehát őket Repond testőrezredes számos intézkedése, a melyek által teljesen át akarta szervezni a svájczi testőrséget. A testőrök nyiltan ki is fejezték az elégedetlenségüket és módját találták annak, hogy sérelmeiket a pápa elé juttassák, a ki azokat kétségtelenül bölcsen orvosolni fogja.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98