Dtum
Login with Facebookk
1912 | Április

Villamosság a toilette-asztalon

A letünt évszázadok történetének irói azokat az eseményeket tudták csak följegyezni, a melyek az emberiség helyzetének megváltoztatását idézték elő. Az emberek magánéletmódjáról alig van hiteles följegyzésünk.

 

A betünyomtatás terjedésével, az ujságirás és a haladásnak a nyomtatott betű utján való terjesztése révén kezdődik csak az emberek belső, házon belüli életéről való tudomásunk. Ha ma megnézünk egy előkelő toiletteszoba-asztalt, a hol az arcz, a kéz, a láb, a haj, a váll, a nyak, a kar, a fog, a száj, az orr, a szemöldök és a homlok ápolására hányféle szerszám, üveg, kenőcs, por és paszta van felhalmozva, s mindezek mellett ma már ezeket a szerszámokat elektromos áram kezeli, csodálkozva kérdezzük, hogy vajjon a villamosság előtt mit csináltak az emberek ?

 

Vegyük sorra egy modern toilette-asztal szerszámait, a melyekre nézve meg kell jegyeznünk, hogy egészen mások a női asztalon, mint a férfiak asztalán. A nő legáltalánosabb szerszáma toiletteje elkészitésénél a hajsütővas. Ezt ismeri a földkerekség minden kulturasszonya, s ismerte a római delnő Pompejiban épp ugy, mint még régebben a főnicziai nő, s azóta is minden korszak asszonya. Még napjainkban is borszeszes lámpán hevitik föl azt a bodoritó vasvillát, s csak a legujabb berendezésü készülékek azok, a melyek az elektromos áram erejét tudják hővé változtatva a toilette rabigájába is hajtani.

 

A női szépség legveszedelmesebb ellensége a ráncz az arczon. Régen a nagyuri nők arczredőit mindenféle kenőcscsel és masszirozással vajákos asszonyok tüntették el, ma az orvosi tudomány is foglalkozik ezzel a mesterséggel, sőt a gépi technika is, mert szerkesztettek egy olyan vibrácziós, rezgős készüléket, a mely az arczon keletkezett ránczokat ugy tünteti el, hogy a ráncz helyén összeugrott, elerőtlenedett izomszöveteket gyors mozgása révén élénk vérkeringéssel látja el, miáltal azok ujra kifeszülnek s a ráncz megszünik.

 

Képünkön négy ilyen gépi szerkezet látható. Az egyik a toilettejét végző nő kezében van. Ez az arczvibrácziós, ránczeltüntető szerkezet, a melyet a képen lévő nő csak mintának mutathat be, mert a kép szerint neki nem nagy szüksége lehet rá. A könyöklő keze mellett van egy sütővas, a mellett az a tok, a melybe ha a sütővasat beledugják, az elektromos áram átmelegiti. A sütővasmelegitő mellett van egy kis doboz, a mely olyan külsőleg, mint egy kávésibrik. Pedig ez nem más, mint hajszáritó készülék.

 

Az ujságolvasó ember bizonyára nem lepődik már meg azon, ha azt olvassa, hgoy egy nő hajmosás után a kibontott haját a nyitott tüz mellett száritotta, e közben a tüz megfogta a hajat s a nő szörnyü tűzhalált halt. A hajszáritó dobozban egy kis ventillátor van, a melyet az elektromos áram hajt, s ez a ventillator meleg levegőt fú a nedves hajra, s néhány percz mulva megszáritja veszedelem nélkül a hajat.

 

Egy jól felszerelt toilette-asztalon szerepel a váll-, a nyak-, a homlokmasszirozó gép is, valamint a kéz- és körömfényesitő henger. Ott van a permetező is, a melyet az ördöngös áram tart üzemben s leheletszerüen szórja urnőjére az illatot. Az alsó képünkön egy hajsütőt mutatunk be, a mely elég diszes ahhoz, hogy egy toilette-asztalon nyerjen helyet. A henger nyilásába dugott sütővas az ott elhelyezett elektromos fütőtesten átmelegszik, sőt át is tüzesedhetik.

 

Ez a hajsütő mindenesetre sokkal czélszerübb mint az eddigiek. Van még egy különös jó tulajdonsága is: használata alkalmával nem történhetik szerencsétlenség, mint a mikor spirituszláng mellett sütötték hajukat a nők.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az elektromosság sokféle alkalmazásának sorozatában a toilette szolgálatában végzett munkát mutatjuk itt be A hajsütővas-melegitő szerkezet
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98