Dtum
Login with Facebookk
1912 | Augusztus

Vibrácziós fejdörzsölőgép

A fejdörzsölés szó nem fejezi ki teljesen ugyanazt, a mit a franczia massage (masszázs) akar kifejezni. A világ egyetlen nyelvén sem lehet ezt a szót teljesen hűen visszaadni, bár a magyarban a kenés, dögönyözés, köpülyözés, dörzsölés szavak megközelitik ezt a masszázs szó értelmet, mégsem ugyanaz egyik sem.

A testápolás, a megbetegedett testrészek helyenkénti olyan kezelése, a mely különleges fogások, nyomások, kenések, dörzsölések, köpülyözések összetételéből áll, zsibbaszt, hogy azután érzéketlenné tegye a beteg részt, vérbőséget okoz, hogy azután kevesbüljön azon a helyen a vér, vagy éppen az ellenkezőt idézi elő, hogy a vérkeringést szabályozza: ez a masszázs.

Valószinü, hogy a latin manus szóból ered, mert még ma is kézzel végzik ezt a gyógykezelést. Van azonban a testnek sok olyan része, a hol a kézi kezelés nem tud eredményt elérni, részint azért, mert husréteg hiján a nyomás legkisebbje is a csontot bántóan érinti, mint például a fejen, a hol még a hajazat is gátolja a kéznek masszáló munkáját. De ezenkivül is a testnek sok olyan masszázst igénylő része van, a melyek az emberi erő véges volta miatt valami állandóbb jellegü masszázst kivánnak, valami gépezetet, a mely nem fárad el, hanem a szükséges ideig állandóan s a mi fő egyenletesen végzi a gyógyitás módját.

Az elektromosság az az erő, amely pótolja az emberi erőt ezen a téren is, sőt több, mint a pótlás, mert többet is tud végezni, mint az emberi kéz.

A legmodernebb testápolás és helyenkénti testmegbetegedés gyógyitása, a mennyiben nem belső a baj és nem kiván operácziós beavatkozást, ma már az elektromos masszázs utján sikeresen gyógyitható sok esetben. Erre a gyógymódra szerkesztettek egy gépezetet, a melynek vibrácziós masszázs-gép a neve. Ha a lakásban lévő villamos csengő gyenge áramát a megnedvesitett ujjainkon, vagy a nyelvünkön át vezetjük a testünkbe, bizsergő, szuró érzést érzünk, olyant, mintha millió hangya mászása birizgálná a bőrfelületünket.

A bizsergő érzés, a vér vibráczója az a munka, a mit ez az elektromos gép végez, nem egyéb, mint maga a masszázs, aminek lényegét fentebb magyaráztuk. Ha valaki érezte már az elektromos áram vibrálását a testében, rögtön megérti, hogy kézzel elérni ezt a hatást nem lehet s hogy ez nem ugyanaz, mint a kézi dörzsölés, kenés s a többi szóval kifejezett, de nem megmagyarázott masszázs.

Tehát a vibrácziós masszázs az a valami, a mit az ember akkor érez és ért meg, ha elektromos áram fut végig a testén. Vásárokon, künn a népligetben egy garasért éreztetik az emberrel az elektromos áram hatását, sőt egy óramutatóval azt is jelzik, hogy milyen erősségü áramot tud némelyik ember a kezében szorongatott érintkező hengerek utján elviselni. A villamos áram jótékony hatását az emberi testre régen ismerik s az orvosok tudják is, hogy némely, különösen az idegesség okozta testi betegedések ellenszere igen gyakran egyedül a villamos masszázs.

Képünkön egy fejmasszálógépet mutatunk be. A készülék áll egy áramátalakitó szerkezetből, ez a beteg előtt, az asztalon van. Ebbe szalad bele az áram, s a szerkezet átalakitja az áramot kisebb feszültségre, akkorára, a mekkora az orvos számára szükséges. Az áram a transformátorból, a melynek tetején áramelzáró kar is van, vezetéken a masszázskészülékbe jut.


Ez az eset a jelenben egy kis fémrud gummifogóval, a melynek a végén egy lapos gomb van fémszövettel bevonva. Az áram behatolva a gombba, a fémszöveten elterjedve, érintkezve a beteg testrésszel, az érintett testrészt ellátja elektromos árammal. Ez az elektromos áram idézi elő a fennebb emlitett vérbőséget, vérritkitást, általában a vérmozgást. Könnyü belátni, hogy ezt a munkát a képen is látható helyen emberi kéz nem volna képes elvégezni.

A gyógykezelés nem fáldalmas s nem hosszadalmas. Az orvos beülteti betegét, jobb kezébe veszi a vibrácziós masszázskészülék fémrudját, bal kezében egy üvegrudat tart, a melylyel alátámasztja a gummifogóval ellátott fémrudat. A beteg fejbőrt addig villamozza, amig arra szükség van s azután másik felületet villamoz át.

Nem szabad azonban azt hinni, hogy akármilyen villamozás a test bármelyik részén biztosan gyógyít. A villamosság a testbe vezetve bizonyos fokig biztosan élénkiti a vérkeringést. Azt, hogy ezt a vérkeringést mily fokig szabad élénkiteni, gyorsitani, egyedül az alapos orvosi vizsgálat állapithatja meg. A legnagyobb óvatossággal és kizárólag orvosi tanácsra szabad az ilyen eszközt használni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98