Dtum
Login with Facebookk
1901 | Július

Természetes gyógyintézet Budapesten

A *természetes gyógyulási mód* ( physiatria), mely lényegében nem egyéb, mint az egészséges emberre vonatkozó egészségi szabályoknak a beteg szervezetre való alkalmazása, - legújabban rendkívüli hódítást tett a külföldön, fökép Németországban, hol majd mindenütt vannak már ezen gyógymódra szanatoriumok.


Hazánkban most állított fel a *Természetes gyógyintézet részvénytársaság* ilyen fürdőtelepet, melyben kizárólag csak a természetes gyógyító eljárást alkalmazzák. Ez Magyarországon az első és egyetlen ilynemű intézet.


A fürdő-telep Budapest X. kerületében (Kőbányán) van elhelyezve. Kőbánya majdnem oly magasan fekszik, mint a Gellérthegy csúcsa, az altalaj kőszikla, melyet tiszta homokréteg borít, tehát itt a levegő sem meg nem szorúl, sem a talaj ártalmas kipárolgásától tartani nem lehet, a közlekedés pedig minden irányból nagyon könnyű.


A telep 6000 négyzet méter területen fekszik, melynek sarok részén csinos kétemeletes épűlet van; ennek a földszintjén vannak elhelyezve a víz-és gőzfürdők, az öntő, göngyölő, masszírozó és téli torna-helyiségek, az iroda, orvosi rendelőszoba és étkezőhelyiségek.


A ház melletti nagy kertben van sétahely, nap- és légfürdő, külön a férfiak s külön a nők részére. A kert belső részében vannak a légházak is.


Az intézetben következő gyógyeszközöket alkalmaznak: 1. Vizet: fürdő gyanánt, szekrény gőzfürdőt, egyes tagokra való gőzt, gőzsugárt; teljes és részleges borogatást, pólyát Priesznitz és Kneipp rendszere nyomán: viztiprást, nedves fűben való járást, stb. 2, Levegőt: mint napfürdőt, légfürdőt, légszobában alvást, 3. Kenő és gyúró gyógymódot, a massage különféle fajait. 4. Tornát: szabad és svéd gyógytornát.


Minthogy az ezen új intézetre vonatkozó képek közül a *légház*-at is bemutatjuk, nem lesz érdektelen a légnek nevezetesebb alkalmazásáról röviden szólani:


a) Légházban alvás. Semmi által nem pótolható nagy előny az, ha az ember éjjel úgy, mint nappal folyamatosan tiszta levegőt szív magába. Ezen czél elérése végett a vendégeket úgy nevezett légházban helyezik el. Nem egyéb ez, mint olyan rendes szoba, melynek egyik oldala nyitott, illetőleg csak léczkerítéssel van elzárva, hogy azon át a levegő a szobába éjjel is szabadon behatolhasson. Ez a berendezés előnyös az egészség előmozdítására és a test megedzésére.


b) A légfürdő. A légfürdést a fürdő- vendégek külön e czélra szolgáló befásított és körülkerített kertben végzik. A légfürdő abból áll, hogy az ember eltávolít magáról minden ruhát, úgy, hogy végül csak egy uszónadrág vagy kötény van a testén, úgy mint p. o. a gőzfürdőben szokott lenni. Ily mez nélküli állapotban azután tornázással, fafűrészeléssel, favágással tölti el az időt. Közben, ha kifárad, pihen mikor is betakarja magát. A ki ezt a légfürdőt még nem próbálta, szokatlanságánál fogva nevetségesnek tünhetik fel a nem gondolkozó előtt, de a ki ezt csak egyszer megkísérlette használni, az előtt már nem csakhogy nem lesz nevetséges, hanem olyan kívánatos dolog, a melytől alig bír megválni. Az emberi test megedzésére ennél kitűnőbb eszköz nem létezik, s a legnagyobb fokban ellenállásra képessé teszi az emberi testet a betegségekkel szemben.


c) A napfürdő. A napfürdő abból áll, hogy az ember a nap legmelegebb szakában, t. i. délelőtt 10 és délután két óra közötti időben ezen czélra emelt, felülről nyitott épületben mezítelenül kifekszik a napra úgy, hogy csak a feje van a nap sugaraitól védve.


Mikor a nap a testet minden oldalról meg sütötte, akkor a testet pokróczba begöngyölik.
Nincsen olyan gőzfürdő, a mely a testet úgy kiizzasztaná, mint a hogy az ember a napot így kiizzad.
Izzadás után langyos kádfürdő, aztán pedig hideg víz alkalmazása következik. A természetes gyógymód kiváló sikert mutatott fel különösen az idegrendszer betegségeinél, légző és emésztő szervek bántalmainál, vérzékenységnél, némely szívbajnál, aranyérnél, vízkórnál, több női bajnál, stb.


Az ellátási s gyógyítási költségek jutányosan vannak megállapítva.
Az új intézet elnöke Feszty Gyula, vezérigazgató pedig Petrovics László.
A kik különben az intézet iránt közelebbről érdeklődnek, azoknak az igazgatóság, (Budapest, X. Füzér-utcza 19.szám) kívánatra szívesen szolgál részletes felvilágosítással.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A gyógyintézet fürdő- és lakóháza A légfürdő belseje Légházak
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98