Dtum
Login with Facebookk
1912 | December

Háboruból-háboruba

A legnagyobb világesemények sem zavarták meg eddig a football cirkulusait. A vasárnapi csatározások mind több és több nézőt vonzottak s lassan rendszeres háboruskodás lett a szerény mérkőzésekből. Mert a bajnokságért folyó küzdelem sokban megegyezik a háboruval. Itt is van vezérkar: az atléta tanácsa, a mely kezében tartja az egész küzdelemnek vezetését.

 

Vannak hadtestparancsnokok: a footballintézők, a kik az általános haditerv keretén belül operálnak. Vannak csapatparancsnokok: a kapitányok, a kik a tüzvonalban kommandirozzák a legénységet, s végül a footballban is vannak közkatonák, a kik ha kell viharral, esővel, hóval dacolva is küzdenek a zászló becsületéért. – De nemcsak sorkatonaság van, telik a footballban népfölkelőkre is: derék old-boy csapatokból is egész gárdát lehetnek összetoborozni.


A háboru külső formája is megtalálható a footballban. Van fölvonulás, csapatszemle, hadibullein s maga az összecsapás sem marad messze egy parázs csata mögött, a másnap megjelenő haditudósításokról nem is szólva. S van még valami a football hadseregében, a mi egy háboruban talán minden erénynél a legfontosabb: fegyelem. A mi különben nem is csoda. A footballjátékosok legtöbbje deréknövésü, edzett, izmos legény, a kik hordták már a császár kabátját s megtanulták már a maguk akaratát alárendelni egy magasabb célnak. Mindenképpen katonás szellemben uralkodik tehát a footballsportban.


Ismételjük, semmi sem zavarta eddig a békés, de vidám háborusdit, most azonban számolni kell azzal, hogy a játékháboru rövidesen komollyá válhat. Megtörténhetik, hogy a footballpályák harcos népe másfajtáju terrénumot áll ki küzdelemre, a hol szintén terem a győztesnek babér s a hol a vesztes, nemcsak a két pontját siratja, mert a küzdelemnek egészen más a dija.


Nem féltjük a footballmérkőzések edzett alakjait attól a küzdelemtől, a mibe esetleg sodródhatnak. A footballerények a halálosan komoly csatatéren is megmaradnak erénynek s az erős magyar érzés, a mely a játékosokat mindig diszitette, nagy dolognak lehet még a megteremtője.


Ma még a játékháboru heviti a játékostábort s a biró sipjára történik az igazodás, holnap azonban már ugy lehet, egy nagy eszme zsoldjában küzdenek s a trombita hivó szavára hallgatnak.
Bizony gondolnunk kell arra, hogy a footballpályák apraja-nagyja nem a labda birtokáért száll síkra, a hegyet, a rónát, messze tőlünk, a ki szeretjük, a kik féltjük őket.

A hadi készülődés érzékeny veszteséget ró a football-sportunkra. Már eddig is egész csapatra való játékos és vezető cserélte föl a dreszt és polgári ruhát a katona-mundérral. A football intézők közül Friedmann Józsefet, a TTC football vezetőjét hivták be. Az FTC-ből Hajós József birót és Koródy Károlyt, akinek a szerdai tréningen kézbesítették a katonai behívót. A BAK-ból Cseh Jáons és Knercer, az UTE-ből Rossmann és Vranák, az MTK-bül Bányai, a Pénzintézetből Tobarsky és az FSC-ből Tines vonult be szolgálatra.

 

A legrosszabbul járt a Csepel TK, amelynek négy legjobb játékosát szólítták el Budapestről a háborus viszonyok.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Az „egyke”, ahogy a falu látja Az „egyke”, ahogy a falu látja
Ifj. Fodor Sándor rinyahosszufalusi kisgazda, NEP-titkár, az alábbi...
A hőszigetelő (thermos) palackok készítése A hőszigetelő (thermos) palackok készítése
A hőszigetelő (thermos) palack használata ma már az egész világon...
Gömbös és Wolff a numerus clausus melletti gyülésen ádáz harcot jelentettek be a kormány ellen Gömbös és Wolff a numerus clausus melletti gyülésen ádáz harcot...
A Társadalmi Egyesületek Szövetségének numerus calusust védő...
Foucault ingája
Párisban október 22-ikén nagy ünnepélylyel ismételték meg Foucault...
Rövidek Rövidek
Az olasz főhadiszállás 896. közleménye: A szombati nap folyamán...
A rend hősi halottainak temetése A rend hősi halottainak temetése
A Népszínház-utcai harcban, a „Népszava” védelmében...
Új csillag Új csillag
Ritchey július 19-én az N.G. C. 6946. jelzésű spiralködben egy új...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A Magyar folyam- és tengerhajózási rt. igazgatósága közli, hogy a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98