Dtum
Login with Facebookk
1912 | Február

Önsanyargatók szektája

A világtörténelem ezer meg ezer nagyszerü példáját irja le annak a vallásos fanatizmusnak, a mely nem elégedett meg azzal, hogy az emberek szive áhitattal forduljon Isten felé és hogy szigoruan kövessék a vallás törvényeit, hanem még mindenféle önsanyargatást is szabott a hivőkre, hogy a fájdalom és lemondása által méltók legyenek a tulvilági élet gyönyörüségeire.

 

Az ókori népek bálványimádó népei közt is nagyon divott ez a szokás, a középkorban pedig egész szekták keletkeztek, a melyeknek legfőbb vallási szabálya a kötelező önsanyargatás volt. Ezek között legnevezetesebb volt a flagellánsok szektája, melynek tagjai véresre ostorozták tagjaikat, zsákból készült ruháik alatt éles szegekkel kivert övet hordoztak, ugy, hogy a testük állandóan sebes volt és a sok vérveszteség következtében hamarosan el is pusztultak.

 

Az ilyen tulzott vallásos fanatizmusnak példáit szórványosan még a mi czivilizált társadalmunkban is fellelhetjük, de a flagelláczió a Kelet müveletlenebb népei között még ma is rendkivül divatos szertartás. Igy pl. Perzsiában nagyon elterjedt az a mohamedán szekta, a mely az istentiszteletet önsanyargatásokkal köti össze. Különösen az egyik ünnepükön, a Maharlam-ünnepen, viszik tulzásba ezt a szokást.

 

Vaslánczokból font korbácsokkal ütik egymás hátát – mint azt egyik képünk hátterében is láthatjuk. Azonkivül egész nap olyan erővel verdesik a mellüket imádkozás közben, hogy igen sokan ájultan esnek össze: az ilyen fanatikusok aztán különös tiszteletbe részesülnek. Az egész szertartás a nyilt utczákon megy végbe.

 

szekta tulzott fanatizmusát nem tudták megfékezni a kormány szigoru rendeletei sem, a melyek kemény büntetés terhe alatt megtiltották az önsanyargatást. Azok, a kik emiatt börtönbe kerültek, boldogan szenvedtek hitükért, a többiek pedig vértanuként tisztelték őket.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98