Dtum
Login with Facebookk
1912 | Szeptember

Horvát közeledés. Magyar-horvát megegyezés a láthatáron

A horvátok idáig konokul ragaszkodtak a sportbeli önállósághoz és kézzel-lábbal tiltakoztak minden olyan törekvés ellen, a mely őket a magyar sport körébe akarta vonni.


Két esztendővel ezelőtt Oprée Rezső, az MLSz. nevében sürün folytatott tanácskozást Zágrábban a horvát footballsport vezető köreivel, de az MLSz.-be való belépésre még sem tudta rávenni őket. A meghiusult tárgyalásokból nyilvánvaló lett, hogy a horvátokat nem lehet helytelen és sovinizmustól átitatott politikájuknak a megváltoztatására birni, ugy hogy a magyar sportszövetségek már le is mondtak Horvátországról. A horvát ügyben most váratlanul kedvező fordulat történt, még pedig olyan oldalról, a honnan senki sem várhatta.


Az Akademsky Sport Club, miként tavaly, az idén is kiirta nemzetközi lawn-tennis versenyét. Mig azonban a mult esztendőben érintkezésbe lépett a Magyar Országos Lawn-Tennis Szövetséggel, a mely le is küldte versenyzőit és Schmid Ödönt, mint a szövetség képviselőjét, addig most nem tartotta szükségesnek a bejelentést. Talán nem is törődött volna a versenynyel, a MOLSz., ha rá nem terelik a figyelmét Bécsből. A versenyt rendező zágrábi egyesület ugyanis megküldte a propoziciót az osztrák kluboknak, a melyek közül az egyik részt akarván venni, érdeklődött a MOLSz.-nál, hogy be nevezheti-e versenyzőit, mert nem látják a programmon a szövetség jóváhagyását. A MOLSz. erre bojkott alá helyezte a versenyt s értesítette erről az osztrák szövetséget is.


Ez az intézkedés ugy látszik észre térítette a horvátokat s belátták, hogy önállósítási törekvéseikkel nem mennek sokra. A makacsul vallott elveiktől való eltérésnek a jele az a lépés, a melyre a bojkott után elszánták magukat. Pénteken este két horvát ur jött föl Budapestre, fölkeresték a MOLSz. elnökségét és kérték a tilalom feloldását.

 

A tanácskozás során kijelentették, hogy hajlandók elismerni, hogy a kifelé, tehát a külföldön való reprezentálás joga Magyarországot illeti. Kifejtették abbeli óhajtásukat, hogy a megalakulandó horvát szövetséggel a magyar szövetség a két ország sportbeli viszonyát szabályozó olyan egyezményt kössön, a mely megfelel a fennálló közjogi helyzetnek.

 

A horvát szövetség tehát befelé autonóm testület lenne, kifelé azonban alkotó része lesz a magyar szövetségnek. A MOLSz. a horvátok előterjesztésére a zágrábi versenyt a bojkott alól feloldotta s elhatározta, hogy leküldi versenyzőit. Leutazik Zágrábba a szövetség képviselője is azzal a megbizással, hogy a Budapesten megindult komoly tárgyalást juttassa dűlőre.


Ha a tennis-ben valóban megvalósul a vázolt terv, ennek nyomán indulhat a többi magyar szövetség is s rövidesen meglesz az oly régen óhajtott megegyezés, a mely egy hatalmas, kiaknázatlan területet biztosít a magyar sportnak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98