Dtum
Login with Facebookk
1913 | Augusztus

Pankhurstné megszöktetése

Pankhurstnét, a romboló londoni szüffrazsettek hires vezérét tudvalevően két hónapi kényszermunkára itélte a londoni biróság, de rövid idő mulva ideiglenesen szabadon bocsátotta, mert éhségsztrájkot rendezett a fogházban s emiatt nagyon megrendült az egészsége.

 

Néhány nappal ezelőtt kellett volna ismét megkezdenie a fogságot s a titkosrendőrök már az előtte való napon ott ólálkodtak a lakása előtt, hogy meg ne szöktethessék és reggel letartóztassák.

 

A szüffrazsettek azonban furfangosabbak voltak mint ők; mintegy ötvenen, férfi-hiveik kiséretében csoportonként bementek Pankhurstné lakásába; ugy viselkedtek, mintha sejtelmük sem lett volna arról, hogy detektivek őrzik a házat. Egyszerre előrobogott egy automobil és megállt a kapu előtt. Ugyanakkor kihoztak a szüffrazsettek Pankhurstné lakásából egy sűrűn lefátyolozott hölgyet, körülfogták, szerencsés utat kivántak neki, azután beültették az automobilba.

 

A titkosrendőrök nyomban előrohantak, hatalmukba kerítették az automobilt s egyenesen a rendőrfőnökségre robogtak el vele. A lefátyolozott hölgyet azután a rendőrfőnök-helyettes elé vitték, bejelentve neki, hogy elhozták Pankhurstnét, aki éppen meg akart szökni automobilon. Nagy volt azonban a detektivek megrökönyödése, amikor a letartóztatott hölgy felvetette fátyolát és egy fiatal szüfrazsett szép arca tünt elő, rámosolyogva a komoly rendőrfőnök-helyettesére.

 

Pankhurstnét ezalatt valóban megszöktették a szüffrazsettek. A hires szüffrazsett-vezért – mint tudjuk – azért itélték el, mert rombolásra biztatta a nők választójogának hiveit s maga is sok kárt okozott a romboló tüntetések alkalmával.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98