Dtum
Login with Facebookk
1913 | Január

A kereskedelmi tárca a viziutaknak

Beöthy László kereskedelmi miniszter a kereskedelmi tárca költségvetésének tárgyalása alkalmával mondott érdekes, mindenre kiterjedő beszédéből a viziutakra vonatkozólag a következőket adjuk közre:

A viziutaknál a belforgalom lebonyolitása szempontjából természetesen eddig csak a folyamhajózás jöhet tekintetbe; azonban a folyamok hajózhatóvá tételének kérdésével függ össze a csatorna megépitésének kérdése és azonkivül kapcsolatban áll a fennálló és kizárólag magyar társaságot képező Magyar Folyam- és Tengerhajózási Részvénytársaság müködésével. 

A folyók hajózhatóvá tételének sulypontja a földmivelésügyi miniszter kezében van. Én a magam részéről a legnagyobb készséggel leszek segitségére, hogy a terveket minél előbb megvalósithassuk. 

A csatorna kérdését illetőleg a tervek már elkészittettek.
Kivánatos volna, hogy mielőbb megvalósittassanak. Csak hogy ennek a kérdésnek megoldása is, mint igen sok más dologé, a pénzügyi helyzet nehézségeibe ütközik. Ma nem vagyunk abban a helyzetben, hogy ennek a tervnek a közeljövőben való megvalósitását kilátásba helyezhetném. Várnom kell addig, amig a pénzügyi helyzetünk javul. 

Egyáltalában a vizi forgalom szempontjából az emlitett kérdéseknek még egy antecedenciája is van és ez a fővárosban egy ugynevezett kereskedelmi kikötőnek épitése, minthogy a viziutainkat csak ugy tudjuk kellőképen kihasználni, ha az egész forgalmat a fővárossal szerves összeköttetésbe hozzuk. 

Ma pedig a fővárosnak rakpartviszonyai egyáltalában nem engedik meg a vizi forgalom intenzivebb kifejlesztését. Ezen kereskedelmi kikötőre vonatkozólag is készen vannak már a szükséges tervek és intézkedések. És itt megjegyzem, hogy a terveket ugy állitottuk össze, hogy bár ez egy nagyobb szabásu, nagyobb koncepcióju terv – az mégis részletenként is megvalósitható legyen.

S miután ez természetesen nem fog annyira sulyos anyagi áldozatokkal járni, remélem, hogy az ezen kereskedelmi kikötő kiépitésére szükséges költség első részletének folyósitását a legrövidebb idő alatt megfontolás tárgyává fogom tenni. 

De nem elég magát a kereskedelmi kikötőt kiépiteni, ha nem vasuti pályaházainkat is ugy kell berendeznünk, hogy ott a kereskedelmi kikötök céljaira szükséges terület rendelkezésére álljon. 

Ami a folyamhajózásunk szempontjából rendkivüli nagy szerepet játszó Magyar Folyam- és Tengerhajózási Részvénytársaság dolgát illeti, örömmel emlithetem hogy sikerült e társaság segélyezését 400.000 K-val emelnem. 

E 400.000 K többlettel szemben a társaság kötelezve van két uj személyszállitó hajót, két uj vontató hajót, tiz uszályhajót forgalomba helyezni és azonkivül tiz uj állomást berendezni, amelyek később lesznek a minisztérium által megállapitva. Ezek vonatkoznak a Magyar Folyam- és Tengerhajózási Részvénytársaság bázis vonalának fejlesztésére.

Ezenkivül járatait is szaporitani köteles és pedig hetenkint három járattal Budapest és Wien között, amely vonalak egyike Regensburgig lesz meghosszabbitva, továbbá egy járattal Budapest és Zimony között; ezenfelül a budapest-dömösi járatokat is szaporitani fogja. Ez tehát azon ellenérték, amelyet az állam az általa szolgáltatandó 400.000 K-ért kap, és én azt hiszem, annak ellenértéke ebben az ellenszolgáltatásban teljesen megvan.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Néhány szó a mezőgazdasági átalány-tüzbiztositás előnyeiről Néhány szó a mezőgazdasági átalány-tüzbiztositás előnyeiről
1. §. A biztositás az összes, a gazdasághoz (bérlethez) tartozó azon...
Apróságok Apróságok
Nagy helyi szenzációja volt két évvel ezelőtt Gyékényesnek. A...
A japán miniszterelnök és gróf Teleki Pál táviratváltása A japán miniszterelnök és gróf Teleki Pál táviratváltása
Magyarországnak a háromhatalmi egyezményhez való csatlakozása...
Burok által berekesztett angol bál Burok által berekesztett angol bál
Annyi anekdóta szól ma már Dewettről, hogy bajos kiválogatni közülük...
Hatnapos kerékpárverseny Hatnapos kerékpárverseny
A hatnapos kerékpárversenyt, mint máskor ugy ezuttal a Madison Square...
A BBTE sífutóversenyén Belloni, a Síszövetség ugróversenyén Ványa győzött A BBTE sífutóversenyén Belloni, a Síszövetség ugróversenyén Ványa...
Vasárnap két érdekes síverseny volt Budapesten. A BBTE délelőtt...
Minna von Barnhelm Minna von Barnhelm
Minna von Barnhelm az egyetlen dráma, amely vígjáték alakjában...
A háború ellenére, reálisan alakulnak a tőzsdei árfolyamok A háború ellenére, reálisan alakulnak a tőzsdei árfolyamok
A háborús gazdálkodás, a modern európai pénz- és értékpolitika a sok...
Kereskedelmünk és iparunk az 1936. évben Kereskedelmünk és iparunk az 1936. évben
A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának évenként ilyen cimen...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98