Dtum
Login with Facebookk
1913 | Június

A folyékony gázok

Arról a hires angol fizikusról, aki a rádiumkisérletekben oly erős versenytársa a világhirű francia Curie-házaspának (ma már csak Curienének, mert a férje meghalt), Ramsay-ről (Remzé) már a rádiumról való irásaink alkalmával megemlékeztünk. Ez a kiváló tudós még arról is hires, hogy ő fedezte fel a levegőben a nemes gázok egyikét, a Neon-t (görög szó, magyarul azt jelenti, hogy uj).

Ez a gáz a levegőben csak apró, érzékeinkkel nem észlelhető mennyiségben van jelen. A percentnek egy számban is alig kifejezhető tört alakjában 0.0000086 kis értéknek megfelelő mennyiségü ez a Neon. Ennek értéke a világitásban hasznositható. Egy amerikai fizikus, Moore (Múr) szerkesztett olyan világitó berendezést, amelynek gyakorlatban levő használatát olvasóink egyik budapesti szinház előcsarnokában láthatják; üvegcsövek vannak a falra erősitve a mennyezeten, s ezekben légritka térben Neon-gázban villamos szikra ég szétoszlott, technikai szóval diffíziós égéssel.

E Moore-fény azonban nem nagyon hasonlit a napfényre, nekünk pedig a szemeink érdekében napfényre vagy ehhez hasonlatos fényre volna szükségünk. Ezen a bajon ugy segitenek ma már, hogy a levegőben levő nemes gázok más faját keverik a Neonnal. Ha Helium-ot vagy Krypton-t vegyitenek a Neonnal vegyitett légritka térség levegőjéhez, a napfényhez hasonló fényt kapunk. Nagy kérdés már most, hogy mi módon lehet ezeket a kismennyiségű gázokat olyan tömegben előállitani, hogy gyakorlati értéküek legyenek. Hát ennek a módja a gázok cseppfolyósitása.

A levegő nemes gázai ma még nem örvendeznek akkora gyakorlati alkalmazásnak, mint például a levegő két fő alkotóeleme: az oxigén és a nitrogén. Az egyikről, az oxigénről, tudjuk, hogy a tüzet táplálja, a másikról pedig ennek az ellenkezője ismeretes. Ebből a két gázból a levegőben nagy mennyiség van jelen, e két gázból áll a levegő. Az oxigénből a levegőben 21%, a nitrogénből 79% van meg. No hát nem ennyire kerek számban, mert hiszen tudjuk, hogy ezen a két gázon kivül Argon, Neon, Helium, Krypton nevü nemes gázok is vannak egy-egy csekély mennyiségben, s nem lehetetlen, hogy még másfajtáju, ma még ismeretlen gázok is vannak. Ezeknek a mennyisége azonban együttvéve sem több talán, mint a percent egy tizedrésze, s hogy ez az egy tized az oxigénből, avagy a nitrogénből hiányzik-e, az nem fontos kérdés a jelen esetben.

Fogadjuk el a 21 és 79 kerekszámu megosztást. Ennek a két nagytömegü gáznak a levegőből való nyerése nem okozott gondot a kémiai-fizikai tudomány régebbi helyzetében sem, ujabban pedig éppenséggel nem. Ellenben az ugynevezett nemes gázok nyerése, tekintettel a parányi mennyiségre, csak a legujabb időkben sikerült. Hervadhatatlan érdemeket szerzett e téren Claude (Klód) György francia kémikus, aki egy kisérlet alkalmával fölfedezte, hogy a levegő nemes gázait a levegőből tetszésszerinti mennyiségben lehet elszigetelni. Az ő eljárása révén került a gázelválasztás módszerével a nemesgáz-nyerés is a gyakorlatilag könnyen használható eljárások közé.

A gázelválasztás akként történik, hogy a levegőt cseppfolyóssá teszik. Ebben a cseppfolyós állapotban a levegőben levő gázok egyforma nyomás alatt állanak. Csakhogy a levegő egyes gázainak nem szükséges egyformán a nagy nyomás. Minden egyes gáz külön-külön más nyomásnagyság mellett marad cseppfolyós. Általában mindegyik külön-külön nyomást igényel, mint amennyi kell ahhoz, hogy egyesülve levegővel, cseppfolyós állapotban maradjanak. Az oxigénnek más nyomás kell, a nitrogénnek más.


A Claude-féle eljárás révén az oxigén- és nitrogéngázok olcsó szerrel előállíthatók a levegőből és könnyü módon elválaszthatók egymástól. Igy a két gáz külön-külön gyakorlati jelentősséggel áll az ipar rendelkezésére. Az ismertetésünk első részében közölt kép a Claude-féle eljárást mutatja be érdekes kisérlet alakjában. Az eljárást ismertettük, hogy a különböző gázok különböző hidegségfok, helyesebben null alatti hőfok mellett gőzölögtethetők el, a cseppfolyósitott levegőből külön-külön választható ki a nitrogén és az oxigén. Ez esetben a cseppfolyós nitrogénnel folytathatunk további kisérleteket.

Ha a bádogdobozt, amely levegővel van telve, a 194 fok hideg cseppfolyós nitrogénbe helyezzük, benne a bádogdoboz levegője azonnal cseppfolyóssá válik. Ebből a levegőfolyadékból azután elgőzölögtetés utján az oxigén nyerhető tiszta állapotban. E második részben közleményünknek az oxigén gyakorlati jelentőségét mutatjuk be egy ábrán. A folyékony oxigén egy acéltartályban van elhelyezve valahol. Erős csapszerkezet utján, biztosan működő szelepek segélyével az oxigénfolyadék egy kis része gázzá változik, amelyet fémtömlő közvetitésével elvezethetünk a felhasználás helyére. Az oxigéngáz hatását a képen láthatja az olvasó. A gázat egy fehér izzásig hevitett vastömbhöz vezetjük. Amint az oxigéngáz a vas melegével, tüzével találkozik, meggyullad, s égése alkalmával oly óriási hőt fejleszt, hogy az izzó vas azonnal megolvad, s mint a melegre tett faggyu, valósággal szétfolyik.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A folyékony nitrogénbe mártott bádogdobozban lévő levegő azonnal cseppfolyóssáválik Izzó vasdarabra folyékony oxigént vezetünk, s a vas abban a pillanatban fénylő, tüzes folyadék alakjában megolvad
Cikk-ajánló
Rövidek Rövidek
Oroszországban évenkénti alapos orvosi vizsgálatnak kell, hogy...
A tenger titokzatos világa A tenger titokzatos világa
Homályba vesző időkben, amikor még minden közben uszott, szent...
Sürgősen az egri rendőrségre idézték vasárnap vitéz Málnási Ödön történelem professzort és Molnár László ügyvédet, Szálasi barátait Sürgősen az egri rendőrségre idézték vasárnap vitéz Málnási Ödön...
Vasárnap délelőtt óriási feltűnést keltett Egerben az, hogy két sokat...
Juhász Gyula - Japánosan Juhász Gyula - Japánosan
Nem épitettem kunyhót sem magamnak És nem szereztem sáppadt...
Olcsóbb Budapestet az uj esztendőben Olcsóbb Budapestet az uj esztendőben
A választásoknak vége, az aktákat szomoruan, de lezártuk s el kell...
A Műcsarnok téli tárlata A Műcsarnok téli tárlata
Mendlik Oszkár 27 éve Hollandiában él. A régi hollandi mesterek...
Ballangrund nyerte Európa gyorskorcsolyázó bajnokságát Ballangrund nyerte Európa gyorskorcsolyázó bajnokságát
Viborg, február 5. A finn kikötővárosban kétnapos küzdelem után...
Betörőből – árdrágító
Mert vagyont egyik sem gyüjt. Ebül szerzett, ebül vész! Az, aki ma...
Éles szovjet támadás Portugália és Spanyolország ellen Éles szovjet támadás Portugália és Spanyolország ellen
Nikolajev szovjet közíró a Novoje Vremja hasábjain megvilágítsa...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98