Dtum
Login with Facebookk
1913 | November

Füleslabda játék

A füleslabda játékot a MOTESz 10-15 évvel ezelőtt erősen fölkarolta s az egyesületek szívósan és szeretettel játszották is. A football azonban ezt is leszorította, s mult évben már alig volt füleslabda-mérkőzés.

A MOTESz ujabban ismét komolyan kiván e szép és egészséges játékkal foglalkozni, lépéseket kiván tenni, hogy az ifjuság intenzívebben üzze s ezzel is mintegy megvesse az alapját annak, hogy a füleslabda-játék terjedjen.

A kerületi és országos bajnokságra is több sulyt fog fektetni és agitációt fog kifejteni, - vándordíjakat fog létesíteni s a versengési kedvet fokozni fogja. Ezen törekvést előmozdítja a vidéki versenypályák állandó szaporodása is.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Füleslabda, labdakergető, kanászos
Pálinkás Judit

Füleslabda:
A századfordulón a legnépszerűbb csapatjáték a füleslabdázás volt. Száz évvel ezelőtt fektették le a szabályait, ami így szólt: „Olyan tömör, 2 kg-os, 25-30 cm átmérőjű bőrlabdával játsszák, amelyen bőrszalagból készült, bőr fogó, fül van. A szemben álló két, 10-10 tagból álló csapat tagjai az ellenfél kapuja felé dobják a labdát: ha a levegőben kapják el, akkor két kézzel, ha a földre esett, akkor a fülénél fogva továbbíthatják. Gólt akkor érnek el, ha az ellenfél kapuja fölött sikerül átdobniuk a labdát. Az a csapat győz, amely az előre megállapított idő alatt több gólt dob.”

 

Jó füleslabdázó hírében állt olimpiai diszkoszvető bajnokunk Bauer Rudolf. Az 1900-as párizsi olimpián úgy nyert ebben a számban, hogy a diszkoszt füleslabda-módszerrel hajította el. Ez azt jelentette, hogy forgással vett lendületet és diszkoszát így messzebbre tudta dobni.

Labdakergető:
Ebben a játékban több mint 16-an vannak. Körben ülve vagy állva játsszák a játékot. Kellékei: két különböző színű, de azonos súlyú és méretű labda. A játék 3-10 percig tart. Minden második játékos tartozik azonos csapatba. A labdát a kör két ellentétes pontjáról indítva adogatja körbe a két csapat, de mindkét csapat csak a saját labdáját. Cél, hogy a két labda utolérje egymást.

Kanászos:
Pásztori eredetű játék és ennek egyik eszközét, a labdát „disznó”-nak hívják. A másik eszköze egy kb. 1 méter hosszúságú bot. A játéktér egy 10-12 lépés átmérőjű kör, ahová a játékosok kis lyukakat ásnak, de eggyel kevesebbet, mint ahányan vannak. A kör közepén van egy gödör, amibe a labdát teszik. Elkezdődik a játék. A játszók körbejárnak kb. annyi ideig, amíg, háromig vagy ötig elszámolnak, és közben ezt mondják:

Csira patak, pálinka, pálinka,
Tüske ment a lábomba, lábomba,
Vegyétek ki!

Krumplit főzünk a disznóknak,
Kását meg a malacoknak,
Hű, trüccs kanász!

Azután szétszaladnak. Mindenkinek találnia kell gyorsan egy lyukat, s bele kell dugnia a botja végét. Igen ám, de mivel eggyel kevesebben vannak, egy valakinek nem jut lyuk, ő lesz a kanász. A labdát valaki kiüti a gödörből. A kanásznak az a feladata, hogy azt oda visszaterelje. A labdát mindig kiütik a többiek, de ilyenkor szabadon marad a saját gödrük.

 

Ezt próbálja kihasználni a kanász, s igyekszik elfoglalni a másik gödrét. Ha sikerül ez neki, más lesz a kanász. Ha be tudja terelni a „disznót” a gödörbe elölről kezdik a játékot. Játsszák úgy is, hogy nincs középső gödör, a kanásznak valamelyik játékos gödrébe kell hajtania a disznót, s ha sikerül, cserélnek. Ilyenkor mindenki a maga gödrét védi, próbálja onnan elütni a labdát.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Szerbia engedékenyebb Szerbia engedékenyebb
Deczember 16-áról írják Belgrádból. Ha Ausztria-Magyarország és...
Haj és növény Haj és növény
Az emberi haj szálait előszeretettel hasonítják a növényhez. Ez a...
A cellofán gyártása A cellofán gyártása
A cellofán nyersanyaga vagy a gyapotmagon visszamaradt, szövésre már...
Hajók a rádiós légiközlekedésben Hajók a rádiós légiközlekedésben
Az Amerika és Európa közötti rendszeres légijáratok megteremtése...
Románia Magyarország segitségére is számit a szovjet támadása esetén Románia Magyarország segitségére is számit a szovjet támadása...
A Népszövetség nyilt szinpadán lejátszódó események lassanként...
Kék levél a nyári Párizsból Kék levél a nyári Párizsból
Júliust a párizsi nagyvilági hölgy vidéken tölti, akár a saját...
Elisabeth Bergner Elisabeth Bergner
Három darabbal járja a világot. Shakespeare: ŤAhogy tetszikť-jét,...
A sarki fény csodái 3 A sarki fény csodái 3
Rejtelmes sugarakkal van tele a világűr és ezek a világűri...
Az oláhok Erdély autonomiájáról Az oláhok Erdély autonomiájáról
Egy átutazóban levő erdélyi barátunk budapesti tartózkodása alatt a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98