Dtum
Login with Facebookk
1914 | December

Az orvostudomány csodái

Amióta utoljára dördültek meg Európában a nagy nemzetek hadseregei között a puskák és az ágyuk, azóta csodálatosan nagyot haladt előre a modern orvosi tudomány. Az orvos keze biztosan és fájdalom okozása nélkül dolgozik és hogy az orvosi tudomány sok vivmányáról a laikus közönség nem igen értesült, az azért van, mert ez a tudomány nem igen szereti a reklámot. Ez az oka annak, hogy még most is sokan ugy képzelték el maguknak a háboruk sebesültjeit, mint mankón bicegő féllábu invalidusokat, akiknek – régi képek hátborzongató magyarázata szerint – a fél lábát vagy az egyik karját lőtte el a golyó. Nem is olyan nagyon régen sajnos igy is volt még, mert különösen a francia orvosi iskola nem bajlódott sokat a testbe jutott golyó eltávolitásával, hanem egyszerűen levágta, orvosi nyelven amputálta a megsebesült testrészt, ami által a szerencsétlen sebesült örök életére nyomorék lett.

Ma már, hála a mi orvosaink csodálatos lelkiismeretességének és ügyességének, egész másképen áll a helyzet. Valóban elmondható, hogy egy háboru sikere legfőképen függ a hadsereg orvosainak biztos kezétől és ha ez igy van, akkor nem csodálható, hogy a mi hadseregünk győzelemre győzelmet arat. A cél az, hogy a sebesült katonák minél előbb gyógyuljanak meg és legyenek ismét egészséges, harcképes hősök. Talán a háboru első idején boszorkányságnak tünt fel, hogy a legsulyosabban sérült katonák is aránylag rövid idő alatt állottak csatasorba, de hogy benézünk kissé a hadi sebészet kulisszái mögé, akkor ezt épen ugy, mint sok más dolgot a legtermészetesebbnek fogjuk találni.

Csodákat produkál ma az orvosi tudomány és ezeket a csodákat mi épen olyan elismeréssel honoráljuk, mint amilyen hálával és köszönettel néznek a mi halált megvető büszke katonáink a műtőasztal mellett napkeltétől napnyugtáig, sőt még azon túl is dolgozó orvosok felé. Ma már nincs lehetetlenség az orvosi tudományban, a mi hadi kórházainkban épen olyan biztosan lékelik meg a koponyát, mint amilyen biztos kézzel távolitják el a legveszedelmesebb helyről a sebesülést okozó golyót. Igaz, hogy a mai fegyverek golyói – a lelkiismeretlenül használt ugynevezett dum-dum golyókon kivül – nem végeznek roncsoló munkát a szervezetben és ha nemesebb részt nem érintenek, akkor lelkiismeretes orvosi mütét után a sebesült ismét rövidesen egészséges emberré lesz, aki napok, vagy legfeljebb pár hét mulva azt sem tudja, hogy voltaképen meg is sebesült.

A tizenhetes helyőrségi kórházban, amelynek most a nagytudásu Olexi Viktor dr. főtörzsorvos áll az élén, a második osztálynak, ahol a mütéteket végzik Paulkovics Elemér dr. ezredorvos a vezetője. Itt végzik a legsulyosabb operációkat, amelyek kivétel nélkül sikerrel végződnek. A Röntgen-sugarak segitsévégel megkeresik a sebesülést okozó golyót és azután fájdalom nélkül távolitják el azokat a testből, anélkül, hogy miattuk bármelyik testrészt is amputálnák. E csodás operációk közül néhánynak a Röntgen-képét bemutatjuk cikkünk keretében.

Az egyik képünk egy derék fegyverkovács felső karját mutatja be. Tisztán látszik a golyó, amely átfurta a karcsontot és az inakat is elszakitotta. Azelőtt az ilyen sebesülés miatt levágták volna a hős katona karját, most azonban nemcsak hogy kivették a golyót, de még az elszakadt inakat is összevarrták és a vitéz katona ma már ismét hősiesen harcolhat a hazáért és királyért. Egy másik képünkön azt látjuk, hogy a shrapnell összeroncsolta a kar csontját. A legkisebb fájdalom nélkül szedték ki a szilánkokat, a hiányzó csontot másikkal pótolták és az a hős Mollináry-baka, akin ezt az operációt végezték, ma már vigan énekli a lelkes harci dalokat győzelmes csaták lombos utjain. A másik két képünkön szintén sulyos eseteket mutatunk be, valamennyit percek alatt operálták meg és a golyókat ma már ereklyék gyanánt őrzik a sebesültek.

Ilyen és ehhez hasonló esetek persze nagy számmal fordulnak elő a gyakorlatban és végtelenül megnyugtató érzés lehet mindenkire, hogy ennyire fejlődött az orvostudomány és a sebesült hősök teljes bizalommal nézhetnek az operációk elé.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A vállizületbe tévedt egy hegyes orosz golyó Az ellenség golyója egy hős fegyverkovács felső karját fúrta keresztül és miután széjjeltépte az inakat, benn maradt a csontban Egy vitézül harcoló Mollináry bakának egy shrapnell szétzúzta a felső karcsontját Ezen a képen azt láthatjuk, hogy a bordák közé tévedt egy shrapnellgolyó
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Leltározás a párisi templomokban Leltározás a párisi templomokban
Az egyház és állam szétválasztásáról szóló kérvény végrehajtásának...
Tóth Lajos nyerte Magyarország tornászbajnokságát Tóth Lajos nyerte Magyarország tornászbajnokságát
A fennállásának ötvenéves fordulóját ünneplő Budapesti Torna Club...
Ujfajta szemüvegek Ujfajta szemüvegek
Megvizsgálták, milyen hatással van az üvegeknek fényt átbocsátó...
Fülbevaló rablók
Marseillesben egy idő óta fülbevaló rablók garázdálkodnak, akik a...
Favoritok győzelmével végződött a cross-country bajnokság Favoritok győzelmével végződött a cross-country bajnokság
Vasárnap délelőtt a rákosi röpülőtéren dőlt el Budapest kerületi...
Problémák az Adria tengerhajózási vállalat körül Problémák az Adria tengerhajózási vállalat körül
A képviselőházban az „Adria” tengerhajózási társasággal...
A Fővárosi KE versenye A Fővárosi KE versenye
A millenáris pályán 6000 főnyi közönség előtt folyt le a verseny, a...
Találkozás Ady Endrével Találkozás Ady Endrével
"Összeütközése volt egyszer Adynak Ambrus Zoltánnal is. A régi...
Ujra előveszik a tizmilliós burgonyapanama ügyét Ujra előveszik a tizmilliós burgonyapanama ügyét
1918 novemberében nagy port vert fel az a bünvádi feljelentés,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98