Dtum
Login with Facebookk
1907 | Május

Homokba ásott betegek

A beduinok, akiket máig sem értek el pusztai magányukban a művelődés hullámai, valóban különös módon szokták gyógyítani lázas betegeiket.

A Szaharán gyakori a lázas betegség, amelynek gyógyitásánál nagy szerepe van a jégnek az orvostudományban. De honnan vegyenek jeget a beduinok? Az örök forróság hazájában hire-hamva sincs ennek. Az ember mindent kitalál a létért való küzdelemben; a beduinok is segítenek a jég hiányán s lázas betegeik gyógyitására érdekes eljárás van náluk szokásban ősidők óta.

A betegeket kiviszik a Szahara-pusztának valamelyik részére, ahol legkeményebb a homokréteg. A betegeket azután beássák a homokba – csak a fejüket hagyják kint, hogy lélekzeni tudjanak. Azt hiszik ugyanis a beduinok, hogy a homok majd kiszívja a betegek testéből a lázat. Így maradnak beásva a szerencsétlenek a homokban több napig s hozzátartozóik ezalatt mellettük maradnak és táplálják őket.

Persze a gyógyításnak ez a módja nem mindig sikeres; a betegek egy része meggyógyul ugyan, de annál többen pusztulnak el közülök.

Képünk ilyen homokbaásott betegeket ábrázol érdekesen, egy utazó fényképfelvétele alapján.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98