Dtum
Login with Facebookk
1914 | Július

Baljós előjelek a szarajevói díszszemle előtt

Igazán nem illendő, hogy történész babonás legyen, sorsban s végzetben higgyen. Ám a casus belliként (háborús okként, konkrét okként, ürügyként) szolgáló híres-hírhedt szarajevói merénylet igencsak felkínálja a lehetőséget a babonás következtetésekre.


1914. júniusában az Osztrák-Magyar Monarchia hadserege gyakorlatot tartott Bosznia-Hercegovinában: abban a felerészben szerb lakosságú provinciában, melyet 1908-ban kebelezett be a Monarchia. A hadgyakorlat maga az erődemonstráció jegyében fogant. Időpontjának kiválasztása határozottan provokatív volt.

 

Zárónapja, a tervezett díszszemlével június 28-ra esett: ez a nap szerb nemzeti gyászünnep (az 1389-es rigómezei vereség emléknapja, a szerbek fölötti török uralom jelképes kezdete). Az esemény jelentőségét fokozta (volna) a trónörökös személyes jelenléte. Sikere esetén az egész program erőt mutatott (volna) kifelé, de a Monarchia és népei közötti jó kapcsolatot is megüzente (volna): a birodalom szeretetét horvát és bosnyák lakói, és a lakosok szeretetét a dinasztia iránt…

Az eseményt baljós előjelek előzték meg. A tartomány horvát alelnöke óvta Ferenc Ferdinándot az ellenséges érzelmű szerb lakosság előtti megjelenéstől, ha biztonsága csak nehezen szavatolható. Ellenezte azt a titkosszolgálat (elhárítás) parancsnoka is. Felesége és orvosa is óvta a részvételtől a trónörököst, akárcsak a császár és király főudvarmestere.

A trónörökös azonban népszerűtlen és bátor ember volt: a birodalom tekintélyének és saját presztízsének megóvása érdekében a hadgyakorlat és az azt követő díszszemle megtartása mellett döntött.

A trónörökös vasúton utazott Boszniába. Csakhogy saját szalonkocsija meghibásodott. Így első osztályon utazott, ahol azonban az elektromos világítás nem működött. Ezért néhány gyertyát gyújtottak. „Akárcsak egy kripta” – szólt ironikusan a trónörökös.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98