Dtum
Login with Facebookk
1914 | Július

A svéd – magyar atlétikai viadal

Az elmult héten megtartott svéd – magyar atlétikai mérkőzésen a svédek mindvégig izgalmas küzdelem után 7:6 arányban nyerték meg a 13 versenyszámból álló vetélkedést. A magyar atletikai sportok képviselői gyönyörü teljesítményeket mutattak. Különösen a győztesek, akik kivétel nélkül megjavították a magyar rekordot.

Igy Toldi Sándor (1), a Ferencvárosi Torna Club tagja 45 m. 84 cm.-re hajította el a diszkosz korongot és ezzel uj magyar rekordot állított fel. Toldi, aki legjobban tetszett a magyar atléták közül a svédeknek, csaknem valamennyi dobásával tulszárnyalta a 45 métert.

Mattyasovszky László (2), a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club tagja a 800 méteres sikfutásban elért 1 p 57.2 mp-es rekord idejével utasította második helyre a biztos győztesnek vélt Toreut.

Mattyasovszky küzdelme volt a két napos meetingnek legragyogóbb mozzanata. Senki nem bizott a magyar győzelem lehetőségében. Mattyasovszky azonban rendkivül erős iramban futotta az utolsó 300 métert és hihetetlen szivós viaskodás után visszaverte a nyomában levő svéd atlétának előre törekvő futását.

A svéd-magyar atléták közti mérkőzésnek kétségtelen meglepetése volt a magasugrás versenye, amelyet a magyar atléták váratlanul gyenge eredménnyel elvesztettek. 183 cm magasságot vittek csak át szemben a svéd P. Von Uhrral, aki könnyedén siklott át a 186 cm.-re feltett lécen.

A magyar magasugrók vereségének részben a rossz pálya volt az oka. Az elugró hely egy részét ugyanis teljesen meglazította a verseny napján szakadó eső és így a svédek kérelmére a küzdelem szinterét a tréningpályára helyezték át. Ott azonban az előbbi hibák szintén fennforogtak, azzal a különbséggel, hogy a tréningpályán, a svédek elugró pályája jó volt, mig az egyenes vonalban ugró magyaroké éppen az elugrás helyén emelkedő.

Ez a vereség azután a svédek javára döntötte el a küzdelmet. A svédeket számottevő módon támogatta a szerencse. Igy a hatalmas Nilsson, akit mindenki legyőzöttnek vélt, utolsó dobásával, 14 m. 06 cm.-rel elhódította a magyaroktól az elsőséget.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
P von Uhrt 186cm-en P von Uhrt svéd magasugró Nilsson svéd sulydobó Toldi Sándor Mattyasovszky László
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98