Dtum
Login with Facebookk
1914 | Június

Gabonatőzsde

Budapest, junius 3.

A gabonapiac igen élénk és nagyarányu árhullámzások szinhelye volt.
A földmivelésügyi miniszter szombaton közzétett jelentése a vetések állásáról sajnos nagyon szomoru világitásban és az eddigi magánjelentésekkel összhangzásban festette a jövő termés esélyeit. Különösen a buza állapota gyenge, a rozsé jobb, mig a tavasziak kielégitőek, sőt helyenkint igen szép reményekre jogositanak. Ezen körülmények figyelembevételével az árak természetesen erősen emelkedtek.

A pünkösdi ünnepek alatt azonban főleg az ország déli és délkeleti részeinek, ahol az esőre nagyon sürgős szükség volt, bőséges csapadék jutott, amely még mindig igen áldásos volt a vetések fejlődése tekintetében. A buza többnyire most hányja kalászát, és az esős idő nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a kalász szépen kifejlődjék.

A gazdák az utóbbi napokban már nagyobb bizalommal tekintenek a jövőbe és ha az időjárás továbbra is kedvezően alakul, a kilátások mégis javulhatnak annyira, hogy esetleg még középtermésre számithassunk.

Az üzleti forgalom rendkivül élénk volt a határidőpiacon.
Az árak naponta 30-40 fillérrel emelkedtek és gyorsan elérték a 13.50 K-ás nivót. Az esős idő hatása alatt azután az árhanyatlás is körülbelül ugyanabban az arányban ment végbe. Az 1915. évi májusi tengeriben is megindult a forgalom s az első napon K 7.50–60 között történtek kötések. Az összirányzat ellanyhulása folytán a tengeri is erősen hanyatlott s ma 7.30 K-án zárult.

A készárupiacon a forgalom az árhanyatlás következtében szintén gyenge.
Buzában természetesen kizárólag román származékok kerültek piacra. A kinálat az állomásokon csupán tengeriben élénkebb, de az utóbbi napokban már uj buzában is megindult a kinálat és a gazdák a jelenlegi árakat mégis alkalmasnak találják, hogy termésük legalább egy részét áruba bocsátják.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az értéktőzsde terme (Budapest, 1914) Az árutőzsde délben (Budapest, 1914)
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98