Dtum
Login with Facebookk
1914 | Április

Gabonatőzsde

Budapest, április 8.

Az áprilisi határidők a tudósítási héten is szilárd irányzatról tettek tanuságot.

A felmondások buzában csekélyek, de az átvételi hajlandóság sem nagyon élénk, mert a bemutatásra kerülő tételek többnyire silány minőséget mutatnak. Mindamellett fedezések voltak tulsulyban, melyek az árak mérsékelt javulását idézték elő.

Áprilisi rozsban a mozgalmak sokkal nagyobbak és élénk árfluktuációk fordultak elő benne. A felmondások sokkal kisebbek, mint az első napon, de még nagy tételek vannak uton és a hónap második felére várhatók nagyobb szállitási bejelentések. A bemutatott áru tulnyomó része megfelelő, csak a hajó és vasuti árunál fordultak elő többször nagyobb minőségi eltérések, melyek következtében az áru visszautasittatott. Ez a körülmény azután az árak további emelkedését vonta maga után.

A zabban az érdekeltség nem nagy és a hét elején még fedezési készség uralkodott, mely az árak emelkedését vonta maga után, azonban az utóbbi napokban a hausse spekuláció részéről lebonyolitások történtek, melyek után az árak hanyatlását okozták. 

A gabonaüzlet általános helyzete jelenleg a vetések állapotától függ.
Az utóbbi napokban mind sűrűbben hallatszanak kisebb panaszok és kiszántási hírek az ország déli vidékéről és a Tisza tájáról, azonban az ellentmondó hírekből mégis azt a tényt konstatálhatjuk, hogy az országban általában a vetések állapota kielégitő és a Tisza vidékét kivéve, a kiszántások és károk alig lépik tul a minden évben rendszeresen előforduló arányokat. Egyébként a hét végén jelentik meg a földmivelésügyi miniszter legközelebbi jelentése a vetések állapotáról s ez majd megbizhatóbb képet fog nyujtani a növényzet fejlődéséről. 

A kinálat a vidéken mindenütt gyenge.
Kenyérmagvakban a készletek általában csekélyek, mig tengeriből csak mérsékelten ajánlanak. E cikkben, mely fedezések következtében szintén emelkedett, nagyobb hozatalokra alig lehet számitani, mert a gazdák a tengeri elvetésével vannak elfoglalva. Tény azonban, hogy a készletek a gazdáknál még igen tekintélyesek.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Tőzsdei ügyletek
Szabóné Fricska Anna

A tőzsdei spekuláció a határidős ügyletekhez kötődik, mert a fizetés és a szállítás egyaránt a szerződésben kikötött későbbi időpontban történik meg.

Így a szerződéskötés idején és a teljesítés időpontjában az árak között eltérés alakul ki, amely jelentős is lehet. A spekuláció egyik formája, a hausse az áremelkedést kívánja kihasználni, másik formája a baisse, ilyenkor az árcsökkenésre játszanak.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az árutőzsde terme egy nyugodt napon (Budapest, 1914) Az árutőzsde délben (Budapest, 1914) Az értéktőzsde terme (Budapest, 1914) Aratás Aratás után (Pataky László rajza)
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98