Dtum
Login with Facebookk
1914 | Május

A mesterséges csikó

Régóta foglalkoznak már a világ tudósai azzal a kérdéssel, hogy vajjon nem lehet-e életet teremteni a születés törvényének mesterséges uton való alkalmazásával, a tudomány segitségével. Ezt a lehetetlennek látszó kérdést először a tizennyolcadik század második felében oldotta meg egy Jacobi nevü olasz tudós, aki mesterséges uton hozatott a világra halakat.

Az ő sikerein többen buzdultak fel és mintegy ötven esztendővel ezelőtt egy Giroult nevü francia nőorvos már embereken is kisérletezett és negyven eset közül tizennyolcban eredményt is ért el. Mindezek azonban csak tudományos kisérletek voltak és egyáltalában nem volt meg a gyakorlati értékük.

Hogy a kérdés megoldása a közeli jövőben a gyakorlatba is bekerül és jelentékenyen előre viszi az állattenyésztés ügyét, amelynek ugyszólván uj irányokat jelöl ki, ezt egy magyar embernek, a kisbéri állami ménes nagytudásu főállatorvosának Treisz Jánosnak köszönheti a tudomány.

Treisz főállatorvos egy régi módszerrel, Iwanoff szentpétervári tanár metódusával kezdett kisérletezni, de ehhez uj és tökéletes műszereket használt, amelyeket részben Hoffmann, stuttgarti professzor, részben pedig ő maga szerkesztett meg. Az első kisérlet fényesen bevált, ma már öt olyan csikó nyerit részben Kisbéren, részben pedig

Mezőhegyesen, amelyek nem ugy születte meg, mint évezredek óta a többi állatok, hanem az apát műszerekkel pótolta a tudomány. A főállatorvos módszere röviden abból áll, hogy ő abból az anyagból, amely eddig egy csikó életének a megteremtője volt, tiz csikónak képes életet adni, az anyagnak részekre való felosztása által, egy fecskendő segitségével.

A megtermékenyitéshez szükséges anyag megszerzése természetes uton történik, csakhogy ezt rendeltetési helyére már fecskendővel viszik át, a fecskendőnek egy erre a célra megszerkesztett műszer nyit utat és egy hosszu acélbot végére erősitett villanyos lámpa szolgáltat világosságot.

Nyolc kancán végeztek eddig kisérletet és a nyolc közül ötnél volt is eremény. A kisérletekhez egy Belgiumban vásárolt angol telivér mént használtak, a Mirobólánt nevüt, amely szürke szinü.

Több szürke mén nincs is a hatalmas méntelepeken és ezt az állatot is azért szerezte be a főállatorvos, hogy a kisérlet eredménye minden kétséget kizáró módon bebizonyitható legyen. Bebizonyitott dolog ugyanis, hogy a szürke apaállatnak ivadékai csak szürkék lehetnek és az eddig született csikók be is igazolták ezt a törvényt.

Valamennyi mesterséges csikó szürke szinü, a csikókat az apjuk után Mirobolant-nak nevezték el és születésük után sorszámot kaptak. Mirabolant 3, Mirabolant 4, Mirabolant 5, Mirabolant 6 és Mirabolant 7 néven kerültek ezek a csikók a lovak törzskönyvébe, valamennyinél ezzel a megjegyzéssel: "Született mesterséges megtermékenyités után". A csikók közül egy kanca, a többi mén, az anyjuk: 102 Fenék, 105 Kozma, 142 Filou és 81 Fenék I. valamennyien sárgák, az ivadékok azonban szürkék.

Természetesen ezeknek a lovaknak csodájára jár most az egész tudományos világ. Nagyszámban fordulnak meg Kisbéren orosz, szász, belga, porosz, angol, német tudósok, de leginkább érdeklődnek a japánok, akikből folyton érkeznek Kisbérre az érdeklődők.

Lenn járt a világhirü telepen, amelynek az egész világon alig akad párja. Frigyes főherceg is, Terstyánszky hadtestparancsnok társaságában és Treisz főállatorvos előttük is bemutatta a mesterséges megtermékenyités technikáját.

Érdeklődnek a módszer iránt a világ összes állatorvosai és főiskolái is. Hogy megértsük a kisérletek gyakorlati értékét, el kell mondani a következőket: A kisbéri ménesben olyan apaállatok vannak, amelyek több százezer koronájába kerültek a kincstárnak és ivadékaik kivétel nélkül elsőrangu versenylovak.

Ezektől a lovaktól egy ivadék 600-2000 koronájába kerül az anyaállat tulajdonosának, de egy évben legfeljeb negyven csikó születhetik ilyen elsőrangu apaállattól. Már most Treisz János főállatorvos módszerével negyven helyett négyszáz csikónak adhat életet a tudomány és ez az egy tény megmagyarázza azt az óriási horderőt, amelyet ez a világhirü metódus a magyar állattenyésztés ügyének jelent.

Megemlitjük még azt is, hogy a földmüvelésügyi minisztérium állattenyésztési ügyosztálya már beleegyezését adta ahoz, hogy a módszert a gyakorlatba is átvigyék.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A halak színváltozása alvás közben
A. E. Verrill érdekes jegyzeteket közöl a halak színváltozásáról...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
Mint a Magyar Pénzügy illetékes forrásból értesül, a legutóbbi közös...
A ma mestere A ma mestere
Ilyen verseny mellett sokan és talán a legjobbak lemaradtak a...
Szovjet jegyzék Lengyelországnak Szovjet jegyzék Lengyelországnak
Vasárnapra forduló éjszaka Grzybowski moszkvai lengyel nagykövetnek...
Leonardo da Vinci Leonardo da Vinci
A renaissance művészetének, de talán az egész műtörténetnek nincs...
Elhalasztják az olimpiászt Elhalasztják az olimpiászt
Helsinkiből érkezett jelentés szerint az olimpiai építkezéseket...
Kabos a tőrrel is jól tud bánni Kabos a tőrrel is jól tud bánni
Az Újpesti Torna Egylet vasárnap délelőtt rendezte III. osztályú...
Irodalom és művészet - A Noszty-fiu esete Tóth Marival Irodalom és művészet - A Noszty-fiu esete Tóth Marival
A Noszty-fiu esete Tóth Marival. Kitűnő irónk, Mikszáth Kálmán...
 Az utolsó rozsnyói püspök vértanuhalála Az utolsó rozsnyói püspök vértanuhalála
A magyar közvélemény nagyon keveset tud arról a minden emberi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98