Dtum
Login with Facebookk
1914 | Március

Villanyos szálló Párisban

George Knap, a párisi hires villanyos ház feltalálója, oly szálló épitését tervezi Párisban, mely valóságos csodája lesz az elektromechanikának. A tervező szerint e szálló minden kiszolgálása a pincehelyiségekben összpontosul. Az étterem és hálószobák mindennemü kiszolgálását villanyoserő közvetiti, még pedig annyira kényelmesen, hogy a vendégek minden kivánságát néhány gomb lenyomásával kielégithetik.

A reggeli vagy posta felszállitása egy harmadik emeleti vendég szobájába pl. perceket vesz igénybe, a villanyos rendszer mellett tiz másodperc alatt elvégzi ugyanezt a szolgálatot az e célt szolgáló gépezet. Ha a vendég felébred, első kivánsága, hogy megtudja, hány óra. Anélkül, hogy felkelne megnyomja az ágya oldalán elhelyezett gombot és a pontos idő azonnal kivilágitva látható a menyezet óralapján.

Ha ideje, hogy felkeljen, egy másik gombot nyom le s a villanyos gyertya irányából egy hang megkérdezi, hogy mit kiván. A vendég még mindig nyugodtan fekve ágyában, belekiált telefon nélkül a levegőbe: „Huzza fel a függönyt ! Tul meleg a szoba ! Küldje a reggelimet és postámat!” stb. A kivánságok nyomban teljesülnek.

A függöny felszalad, a szellőztető működik, az ágy mellett elhelyezett szekrény felső lapja leválik, az ágy fölé helyezkedik kényelmes asztalt alkotva, a reggeli és a posta megjelenik rajta s egy percnél rövidebb idő alatt a vendég minden vágya teljesül, mert a szoba közvetlen összeköttetésben van a pincehelyiséggel, ahol a kiszolgáló egyénnek minden eszköz rendelkezésére áll, hogy haladéktalanul foganatosithassa a rendeleteket.

A szálló éttermében ugyanigy történik a kiszolgálás. Minden kicsi két, illetve négy teritékü asztalon ott van a dictagraph a lámpaernyő árnyékában elhelyezve. Megnyomjuk a gombot s a lámpaernyő alól megszólaló hang érdeklődik parancsaink iránt.

Anélkül, hogy telefont használnánk, az asztal fölött elmondjuk rendeléseinket: az asztal közepén elhelyezet ezüst tálca lesülyed és nemsokára ujra visszatér a megrendelt ételekkel megterhelve. A kiszolgálás pontossága és gyorsasága a pincehelyiség zseniális berendezésének köszönhető.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98