Dtum
Login with Facebookk
1915 | December

A Pannónia a háboruban

A Pannónia Evezős Club tagjai közül ugyancsak sokan veszik ki részüket a háboruból. Ennek tanulságára elég, ha megemlítjük, hogy a Pannónia 160 működő tagja közül 130-an vonultak hadba. Közülük eddig már négyen életüket is feláldozták a hazáért. Négyük közül szerepel Fehérváry is, aki 1913-ban tagja volt a Pannonia szenior-nyolcasának és a non cox négyesének.

Mint katona is kiváló volt, amit eléggé illusztrál az, hogy bátor magatartásával a signum laudisszal és a III. osztályu katonai érdemkeresztet is kiérdemelte. Májusban Tarnopolnál esett el. A Pannónia 1914. évi győztes nyolcasának tagjai közül az egyetlen Jesze Károlyt kivéve, akit mint képfölkelőt besoroztak ugyan, de mint a Magyar Folyam- és Tengerhajózási Részvénytársaság tisztviselője, a katonai szolgálat alól felmentetett – mind a harctéren vannak.

A csapatok tagjai közül Tóth Sándor, mint tartalékos hadnagy már háromszor sebesült meg. Legutóbb halálosnak látszott haslövést kapott, de a mi orvosi szakvélemény szerint is csodaszámba megy, mindennek ellenálló szervezete leküzdötte a halálos veszedelmet. A vaskereszttel való kitüntetésre van felterjesztve.

A csapat tagjai közül Wich Lajost, aki mint tartalékos hadnagy Wolhyniában harcol, a signum laudisszal, Becske Kálmán tartalékos hadnagyot, aki egy gépfegyverosztag parancsnoka, az I. osztályu ezüst vitézségi éremmel tüntették ki. Jesze Kálmán, a kárpáti harcokban orosz hadi fogságba jutott. Kirchknopf Ferenc M. tartalékos huszárfőhadnagy a szerbiai harctéren teljesít szolgálatot. Hautringer Sándor Jesze Kálmánhoz hasonlóan, szintén orosz fogoly lett, még pedig 3 lőtt sebbel.

Váradi Jenő vezérevezős, a tavalyi szerbiai harcokban sulyos lövési sebet kapott a hátába, de abból már kigyógyult s jelenleg egyelőre censori szolgálatot teljesít az osztrák-svájci határon. II. osztályu vitézségi érem díszíti a mellét. Végül mint érdekességet fűzzük ezekhez a sorokhoz azt, hogy a Pannonia nagyon jó négyest állíthatna ki. Kanszk orosz városban. Bányai, Jesze III., Jesze I., Hautzinger és Mayer kormányos, akik mind együtt vannak az említett város fogolytáborában, „jól összeült” csapattal reprezentálják a magyar evezős-sportot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Pannonia bajnok négyese A Pannonia négyese
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98