Dtum
Login with Facebookk
1915 | Január

Uj férfiak

Ujonczok vonultak be a héten és nemsokára uj sorozásféle kezdődik meg, amelyen kimustrálják azokat, akik eddig a kávéházakban ellenőrizték, hogyan működnek a vezérkarok és akik csak a szájukkal küzdöttek hősi harczokat. Igazság fog tétetni.


Mi az uj sorozást, vagy amint hivatalosan nevezik, népfölkelési szemlét, főként igazságtevésnek látjuk. Hadd kerüljön egyszer sor azokra is, akik eddig itthon maradván, igyekeztek kiegyenlíteni azt az aránytalanságot, ami legutóbb a két nem egymáshoz való számviszonyában beállott.


Mert láttunk csodákat is. A feltámadt romanticzizmus korszakában voltak férfiak, akik fölfedezni vélték, hogy némely nőkre jobban hat még mindig egy kifogástalanul férczelt czivil öltöny, mint az egyenruha tarka szövete.

 

Vannak, akik azt mondják, hogy a katonai ruha csak addig tetszik a nőknek igazán, amíg a békeidők uniformisának tarka sokszínűségében ragyog, de félnek tőle, mihelyest csukaszürke. Sok uriember járt rosszul a beöltözéssel. Akinek mindenféle testi fogyatkozásait a privát szabója gondos, éjszakát, nappalt, reggelt, délelőttöt és délutánt (van még egyéb napszak is?) nem kímélő munkával, szép szövettel, béléssel, vattával, mi egymással el tudta leplezni, nagyon rosszul járt, mihelyt angyalbőrbe kellett bujnia és olyan szabó csukaszürke művét kellett felöltenie, aki nem egy ember testére dolgozik, hanem mindenkiére és aki nem is látja a kuncsaftot, akinek szűk nadrágot, egyszerű zubbonyt varr. A donzsuánok a vácziutczai susztereket is jobban szeretik, mint a bakancskészítőket.


És még egy. A leghódítóbb katonának is ahhoz, hogy nőt hódítson, okvetlenül szüksége van egyre, arra, hogy jelen lehessen. Jelen lenni, mégis csak ez a legnagyobb dolog, és ha nem így volna, akkor bizony sok eleven kereskedősegéd nem tudna boldogulni a halott Napóleontól, aki sok esztendő előtt bekövetkezett halála óta bizony nincs jelen. És most az untauglichok sem lesznek jelen és az alkalmatlanok már nem alkalmatlankodhatnak a nők körül és a népesség szaporulatában olyan hiányok fognak beállni, amelyek számbeli elrendezése sok fejtörőcskét fog okozni a jövő iső statisztikai urai számára.


Még több ember elmegy és az itthon maradottaknak még több dolguk lesz. De azért így is érezhető hiányok fognak mutatkozni és az állapotok abnormalítása csak siettetni fogja a békét. Számbeli arányban is mentől inkább a lehető végletekig viszik a háborút, annál előbb kell, hogy vége legyen neki és az itthon maradt nők szerint már eddig is lehetetlen végletekig vitték a háborút.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98