Dtum
Login with Facebookk
1915 | Június

Üt az óra

"Minket megcsaltak. Az egész világ azt beszélte, hogy Ausztria-Magyarország már roskadozik az éhségtől. És most kiderül, hogy óriási ellentállást tud kifejteni. Három hét alatt igen nagy áldozataink voltak és csak ott állunk, a hol az első órában állottunk. Hadseregünkre, fájdalom, rettenetes megpróbáltatások várnak."


Ezeket a kesergő sorokat a "Corriere della Sera" czímű milánói lap írta. – Ugyanaz az olasz lap, a melynek óriási része volt abban a vad és dühöngő bujtogatásban, a mely árulásba, hitszegésbe és háborúba szédítette a becstelen Itáliát.
A milyen szemérmetlenül hazudott tehát akkor, a mikor jobb tudomása ellenére a rágalmakat rólunk terjesztette, olyan szemérmetlenül hazudik most, a mikor a megcsalt ártatlanság panaszait furulyázza.

 

De ez a fordulat nagyon érdekes és sokatmondó. Nyilvánvaló dolog az, hogy Olaszországot megfizetett politikusok, megfizetett ügynökök, megfizetett bujtogatók és megfizetett lapok adták el az ántántnak.


Hasztalan próbált ellenkezni az olasz nép egy nagy része, ezek a megfizetett hatalmasok a kezébe nyomták a fegyvert és hajtották a vágóhidra. Az üzlet második része azonban már csődöt mondott. Az remélték a zsebelők, hogy könnyü és biztos munkára viszik az eladott olasz sereget. Hogy tehetetlenül találtak minket, a kik egy fél világgal vagyunk véres birkózásban. Hát ebben keservesen csalódtak. Alig jelent meg a talián csizmás kandurok hős hadserege a határainkon, olyan ökölcsapásokat zúdítottunk a fejére, hogy azóta is tehetetlenül tántorog.


Azzal hitegették, mikor mozgósították, hogy vidám dudaszóval marsirozhatik be a mi földünkre, mert nincs már katonánk, a kit elébe állítanánk. Most már láthatja, hogy csúfosan bolonddá tették. Olasz vértől piros az Isonzó-folyó a határon és az olasz hadvezetőség a háború első három hónapjában kénytelen már kijelenteni, hogy – megváltoztatja a haditervét.


Ezt megváltozathatja, de nem változtathatja meg a végzetét. Az ántánt azt remélte, hogy Itália áruló beavatkozása megmenti az orosz seregeket Galicziában a végső vereségtől. Olaszország azt remélte, hogy nagy birkózásunkban az oroszszal, nem lesz elegendő erőnk az ő friss hadaival szemben. Csalódtak minden irányban. Galicziában nem álltak meg üldöző seregeink, a melynek egyes részei már Besszarábiába is benyomúltak: ellenben az olasz seregnek meg kellett állania jóformán ott, a hol elindult.


Ezért lettek egyszerre sopánkodókká Itáliában, a kik csak néhány héttel ezelőtt is még üvöltözők voltak és ezért hirdetik magukat megcsalatottaknak, a kik legjobban buzgólkodtak a csalásban.
Czudar és gonosz komédiások ezek, a kiken be fog tölni? a sors, a melyet megérdemeltek. Immár látnivaló, hogy az áruló támogatásán nincsen áldás. Az oroszok igazi katasztrófája akkor kezdődött, mikor az olasz bandita is megjelent a porondon.

 

Isten áldott karja azóta egyik döntő diadalt a másik után osztja hőseinknek és szemlátomást közeledik a pillanat, a mikor leghatalmasabb ellenségünk a monarchia földjének utolsó csücskéről is eltakarodik, mig mi mélyen állunk bent az ő országában. És ebben a közeli időben az áruló órája is ütött. Végezvén a leghatalmasabbal, végezni fogunk a legsemmirevalóbb ellenségünkkel és oly könyörtelenül, ahogy ezt megérdemli.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Viktor Emánuel olasz király a hadügy- és a tengerészeti miniszter társaságában Híd az Isonzó fölött Az Isonzó völgye Görz és Montefalcone között
Cikk-ajánló
Lombikokból születik meg az új birodalom! 2. rész Lombikokból születik meg az új birodalom! 2. rész
A második német afrikai gyarmat megteremtése 1881-ben történt, amikor...
József Attila József Attila
Nem tudok most róla irodalmi szempontból beszélni. Félórája kaptam...
Cseh-magyar harc Cseljabinszkban
Oroszországban 1918 elején összegyűjtötték a cseh hadifoglyokat, hogy...
Hiába tiltakozik a főváros, az elektromos centrále Bánhián fog megépülni Hiába tiltakozik a főváros, az elektromos centrále Bánhián fog...
A főváros törvényhatósági bizottsága pénteken rendkivüli közgyülést...
Mohács - Voinovich Géza ötfelvonásos tragédiája a Nemzeti Színházban Mohács - Voinovich Géza ötfelvonásos tragédiája a Nemzeti...
Voinovich Géza sem kerülhette el sorsát: fölkerült a főpróbai...
Az elkábított angol lány titka vagy humoros detektívregény a pesti Scotland Yardon Az elkábított angol lány titka vagy humoros detektívregény a pesti...
Olyan ügyben nyomozott a budapesti rendőrség, amely szóról-szóra...
Az államvasutak bevételei 1904-ben Az államvasutak bevételei 1904-ben
A végleges bevételek az elmult év utolsó havában is elég kedvezően...
Erdélyi József -  Hosszu szoknya Erdélyi József - Hosszu szoknya
Ideje már felemlegetni azt a dicső napot, mikor a nagyságos...
Pamela Wrinch az Angol Tudományos Társaság legfiatalabb tagja Pamela Wrinch az Angol Tudományos Társaság legfiatalabb tagja
Pamela Wrinch 11 éves gyermek, az Angol Tudományos Társaság...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98