Dtum
Login with Facebookk
1916 | Április

Félezernél több kitüntetés jutott egy huszárezrednek

A magyar katonák legszebb hősi költeménye az, hogy egyetlen huszárezred vitézei között félezernél több kitüntetést kellett kiosztani. A huszárok legpregnánsabban jelképezik a magyar katonát, bár vitézségben, hősies önfeláldozásban egy polczon áll velük a magyar közös és honvédgyalogos, a nekünk olyan drága baka. Mégis mindenütt szerte a világon a magyar katona fogalma alatt a huszárt értik. Lovaskatonáink már békében is magukra vonták mindenki figyelmét délczeg termetükkel, kápráztató egyenruhájukkal, a háborúban pedig csodálatos hősiességgel a legvitézebb katonák legmagasabb piedesztáljára emelkedtek.

 

Közel két éve viharzik a háború, egymásra tornyosulnak hős katonáink cselekedetei nyomán az események, azért még sem felejtettük el, mint irta bele a magyar huszár az ellenség és a semlegesek agyába a vörös ördög fogalmát az első napokban.

 

A magyar huszár attakja borzasztó szörnyű megismerése volt az ellenség katonája részére a magyar lovaskatona bravuros elhatározásának. Az attak ideje elmult, katonáink lövészárkokba bujva küzködnek, a földbe vájt árkokba kerültek a huszárok is és mint Limanovánál megmutatták, a gyalogság harczaiban is félelmetesek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98