Dtum
Login with Facebookk
1916 | Augusztus

Lehet-e bomlasztani az Orosz Birodalmat?

Oroszország soknemzetiségű állam. Lakosságának csak felét tették ki az oroszok. Valamelyes autonómiával csupán a finnek és a lengyelek rendelkeztek – ez utóbbiak azonban, több évszázadig független lengyel állam, sőt lengyel középhatalom emlékével – korántsem voltak elégedettek helyzetükkel.

 

A németek szívesen támaszkodtak volna a lengyelekre és a balti népekre – csakhogy ezek egyszerre éreztek orosz- és németellenes érzelmeket. Finnek közül toboroztak és kiképeztek szabadcsapatokat is – ezeket végül nem vetették be.

Reményt fűztek a grúzok esetleges oroszellenes mozgalmához. A grúzok azonban a törökökben nagyobb fenyegetést láttak, mint az oroszokban.

Az Osztrák-Magyar Monarchia elsősorban az ukrán nemzeti érzés felhasználásában reménykedett. Létre is hoztak egy Ukrajna Bizottságot. Később azonban a Monarchia ukrán lakosságú területei kerültek orosz megszállás alá – és nem fordítva.

 

Nem sikerült felhasználni az oroszországi zsidókat. A zsidóság ugyanis inkább a liberális vagy szocialista eszmények felé fordult, és ezek megtestesítőjét inkább látta Angliában és Franciaországban, semmint a németekben vagy a Monarchiában.

Egészében úgy tűnik, a központi hatalmak két és fél évig nem sok sikert értek el Oroszország nemzeti alapú bomlasztásában. 1917-ben már más volt a helyzet: a forradalmakhoz a nemzeti mozgalmak felélénkülése kapcsolódott Oroszországban.

 

Ezt azonban a németek és szövetségeseik a világháború egészének összefüggésében nem tudták fel- ill. kihasználni: egyrészt önző hódító politikájuk, másrészt a nyugati fronton elszenvedett vereségeik miatt. Ám mindezzel később még találkozhat a nagyító olvasója.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98