Dtum
Login with Facebookk
1916 | Február

Egy volt magyar képviselő, a kit Oroszország kiadott az olaszoknak

Egyik olasz ujság jelentése szerint Zanella Rikárdot, a ki hadseregünkben küzdött és foglyul esett, az oroszok szabadon bocsátották. Zanella már meg is érkezett Olaszországba. Ez a hir mindenesetre feltünést kelt és belevilágit abba a rendszerbe, a mely szerint az oroszok hadifoglyaikkal bánnak. Zanella nem kivétel, vele szemben csak azt a szabályt alkalmazták, a melyet minden olaszszal szemben, a kit foglyul ejtenek.

 

Már az elosztóállomáson, a hol nemzetiség szerint csoportosítják őket, nem ugy bánnak az olaszokkal, mint a hogy az ellenséggel szokás. Elkülönítik a magyaroktól és németektől. Rendes ellátásban van részük, rendes zsoldot kapnak. Aztán elszállítják a krimi félszigetre, melynek klímája enyhe, egészségi viszonyai nagyszerüek.

 

A ki tiszt, elmehet Olaszországba, ha kérte, az olasz diplomáczia kezességet vállal. A legénység közül is azok, a kik politikailag szerepeltek az irredenta mozgalmakban, elmehetnek, s kerülő uton, Svédországon keresztül Itáliába hajózhatnak. A nagyobb olasz ipartelepek is igyekeznek hadifogoly olaszokat keríteni s ezekkel viszik tovább üzemüket. Olaszország és Oroszország között ezekre vonatkozóan egyezmény létesült.

 

Jellemző, hogy tavaly márcziusban és áprilisban is, a mikor még nem történt meg az olasz hadüzenet, olasz foglyaikkal kivételesen bántak az oroszok, jeléül annak, hogy már ott akkor is tudtak Olaszország elkövetkező lépéséről.

 

Az olasz foglyokat még a szlávoknál is több kedvezésben részesítették, világos jeléül annak, hogy a megegyezés nem új keletü. Zanella különben mint tartalékos hadnagy került orosz hadifogságba s egész bizonyos, hogy nem ő az egyedüli, a ki ezen az alapon - Olaszországban üdül az orosz fogság helyett.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98