Dtum
Login with Facebookk
1916 | Június

A sivatagi hiuz

A régi Egyiptom kőemlékein, csaknem olyan figyelő állásban, mint képünkön látható, leskelődik évezredek óta a sivatagi hiuz vagy karakál, ahogy az afrikai arabok hivják. A majdnem egy méter hosszu és fél méter magas, karcsu ragadozó igazi gyermeke a pusztának vagy sivatagnak, melynek egyhanguságához fakósárga bundája is pompásan alkalmazkodik.

 

Az érdekes ragadozó csaknem mindenütt honos Afrika, Elő-Ázsia és Kelet-India pusztáin és sivatagain, ahol nagyobb vadak – antilópok, gazellák, stb. – tanyáznak, bár a nyulat, ürgét és a szárnyasokat se veti meg, ha egyéb zsákmány nem kinálkozik. Már a régi egyiptomiak is nagyon jól ismerték, sőt be is balzsamozták, mint kedvelt és nagy tiszteletben tartott háziállatjukat, amelynek sok hasznát vették vadászataikon.

Mert a sivatagi hiuzt Ázsia és Afrika népei már ősidőktől fogva betanitották vadászatra. Marco Polo, a hires olasz utazó naplója szerint, már a a „tatárok királyának és a nagy-mogulnak” is voltak olyan hiuzai, melyeket vadászatra használt és mindenféle vad, például kis szarvasok, és antilópok, róka, nyul, páva, gém és más szárnyasok fogására tanittatott be. Egyes indiai rádsák – hercegek – még ma is nagy falkákban tartják a karakált, és sok tekintetben használhatóbbnak mondják a gepárdnál, melyet szintén vadászatra idomitanak. India némely vidékein a legkedveltebb mulatságok egyike a Karakál-verseny, melyet angol utazók igy irnak le.

 

A betanitott állatokat nekieresztik a földön ülő galambrajnak; a hiuzok oly óvatosan és ügyesen lopóznak a galambok közelébe, hogy a legszemesebbek gyakran tucatot is levernek, mielőtt a megrohant galambok szárnyra kelhetnének. A győztes az a karakál lesz, mely a legtöbb galambot leverte, s ennek a gazdája nyeri meg a fogadást, mely gyakran igen nagy pénzbe megy.

A karakál igazi pusztai állat, mely nem annyira erejével, mint inkább fürgeségével szerzi prédáját. Mint a kutya és macska közt álló korcsalaknak, a mozdulataiban sok van a macskáéból, de viszont sokkal keményebben és nagyobbat lép, ha pedig szalad, inkább az agárhoz hasonlit és hatalmas szökésekkel nyargal prédája után. Fára kuszni nem tud, s ha magasabban ülő prédáját akarja elérni, csak hatalmas ugrással férhet hozzá. Főleg középnagyságu és apróbb emlősökre vadászik, s ezeket nagy ügyességgel tudja hatalmába keriteni.

Legkedvesebb zsákmánya az antilóp, melyet bámulatos fortéllyal és ravaszsággal fog el. Mihelyt észreveszi a legelésző csordát, nyomban lehasal a földre és csöndesen, de a kígyó fürgeségével csuszik előre, hogy rejtve maradjon a vadnak szeme elől. Sohase sompolyog feléje a szél irányában, s ha a csorda vezére fölveti a fejét és szimatol, a karakál rögtön lelapul és mozdulatlanul fekve marad, mig csak a vezérbak gyanuja el nem oszlik.

A karakál, ha ilyképpen elég közel lopózott prédájához, kiválasztja a leginkább kezeügyébe eső állatot, s aztán eszeveszett sebességgel rárohan. Nyomon üzi a megriadt állatot, s ha elérte: néhány hatalmas csapást mérve a lábaira, leteriti és torkon ragadja. Ekkor már vége az antilópnak, mert a karakál keresztülharapja az ütőereit, föltépi a hasát, s fölfalja lágy belsőrészeit.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Ghandi bizalmasa, egy fiatal hindu ujságiró vasárnap reggel Pestre érkezett Ghandi bizalmasa, egy fiatal hindu ujságiró vasárnap reggel Pestre...
Ghandi bizalmasa, egy fiatal hindu ujságiró vasárnap reggel Pestre...
Üldözés a tetőn
Egy Mayer nevű cserépfedőt négy hónapra elítélte a bíróság. A...
Világháboru = gazdasági összeomlás Világháboru = gazdasági összeomlás
Valamennyi európai tőzsde, a londoni tőzsde is, zárva van és az angol...
Teljes magyar győzelem a ping-pong világbajnokságokban Teljes magyar győzelem a ping-pong világbajnokságokban
A magyar ping-pongozók Badenben minden versenyszámot megnyertek....
A megújított szövetség A megújított szövetség
Az a látogatás, a melyet a mult héten gróf Burián külügyminiszter és...
Hétfőn teljesen befejeződött Albánia megszállása Hétfőn teljesen befejeződött Albánia megszállása
Vasárnap egész nap folytak repülőgépekkel is a csapatszállítások....
Szeminárium Szeminárium
Látják ezt a térképet, uraim? Hosszú, fáradságos munkából született....
Szűnő árvízveszedelem Szűnő árvízveszedelem
Legújabb hivatalos jelentések szerint az ország összes folyói...
Vasárnap estig tartott Mussolini és Dollfuss tanácskozása Vasárnap estig tartott Mussolini és Dollfuss tanácskozása
Alig huszonnégy órát tartott Mussolini és Dollfuss tárgyalása,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98