Dtum
Login with Facebookk
1916 | Március

Levél Lausanneból, a NOB uj székhelyéről

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság székhelyét Párizsból Lausannebe helyezték át. – Coubertin báró helyett G. de Blonay lett a Nemzetközi Bizottság elnöke. – A nemzetek békéjének megpecsételését az olympiásztól remélik.

Ide s tova egy esztendeje lesz, hogy a Nemzetközi Olymipiai Bizottság székhelyét Párizsból a semleges Svájcba, Lausanneba helyezte át. A svájci lapok annak idején nagy lelkesedéssel köszöntötték a vendég-intézményt, mint a háboru által szétrombolt nemzetközi érintkezésnek egyik tekintélyes eszközét.

Érdemesnek tartom idézni a svájci sajtó egyik jeles orgánumának, a Gazette de Lausennenak az eseményeiről 1915 április 10-én megjelent következő híradását:
- 1915 április 10-dike nevezetes nap az olympiai ügyek históriájában. Ekkor helyezte át a Nemzetközi Olympia Bizottság székhelyét Lausanneba, a minek hivatalos bejelentése a teljes ülésen egybegyűlt városi tanács előtt ment végbe.

Coubertin báró, a Bizottság elnöke megjelent az ülésen G. de Blonay (Svájc képviselője a Nemzetközi Bizottságban), valamint dr. Max Auchenthaler, dr. Reinbold, Maurice Millioud, a lausannei egyetem tanára, a Bibliothéque Universelle főszerkesztője és Ed. Junod, a Gazette de Lausanne szerkesztője; az 1913. évi lausanei bizottság tagjainek kiséretében Coubertin báró elmondotta Maillefer polgármesterhez idézett beszédében, hogy ez az aktus már régóta elő volt készítve.

1907 óta tervbe volt véve, hogy ez az ország lesz a bizottság nemzetközi tevékenységének otthona. Az olimpizmus meg fogja találni ennek az országnak a független és büszke légkörében azt a szabadságot, a melyre fejlődéséhez szüksége van.
Maillefer polgármester kijelentette beszédében, hogy Lausanne város készséggel vállalja a Nemzetközi Olympiai Bizottság levéltárának őrizetét.

Érdeklődtem, hogy a Nemzetközi Bizottság minő tevékenységet fejtett ki uj székhelyén. Fölkerestem tehát Auckenthalert, a Bizottság egyik tagját, a ki a következőket mondotta:
Coubertin báró, a ki a háboru kitörésekor tudvalevően elnöke volt a Nemzetközi Olympiai Bizottságnak, az elnökséget átadta a Bizottság másik tagjának, G. de Bloney-nak, a ki az 1913. évi lausannei kongresszus szervező-bizottságának is az élén állott.

Hogy miben áll a Bizottság működése jelenleg? Sajnos, ugyszólván csak a várakozásban merül ki. Arra, hogy a Nemzetközi Olympiai Bizottságot összehívják olyan ülésre, a melyben a hadban álló ellenséges nemzetek képviselői találkoznának, egyelőre gondolni sem lehet. A mai időpont arra sem alkalmas, hogy levelezés utján történjék bárminő kezdeményezés.

Elmondotta Auckenthaler, hogy jelen volt 1914 juniusában a Párizsban tartott értekezleten, a melyen az 1916-ra kitűzött berlini olympiász előkészítő-bizottságának tagjai beszámoltak munkájukról, a melyre akkor már mintegy egy millió márkát költöttek. Azután jött a háboru...
A svájci bizottság mindent el fog követni, hogy az eljövendő békében az olympiász ujra a nemzetközi érintkezés területévé váljon – jelentette ki Auckenthaler ur és hozzáfűzte ehhez mint magánvéleményt, kétirányu aggodalmát is.


Az egyik a háboru utáni sportéletet illeti. Azok, a kik végigcsinálták a legnagyobb és véresen komoly sportot, a háborut, pihenni és szórakozni akarnak majd abban a szabad időben, a mit a nehézzé vált életküzdelem a számunkra meghagy. A kész versenyző anyag dolgában tehát mérhetetlen veszteséget szenved a világ.

A mi az érintkezést illeti, talán könnyebb lesz összehozni a németeket a franciákkal, mint a németeket és az angolokat, akik között legyőzött engesztelhetetlen gyűlölettel lesz eltelve a győzővel szemben. Egyelőre minden háboru kimenetétől függ és attól a most még meghatározhatatlan légkörtől, a mely a békekötést követni fogja. A mit már most látunk Svájcban ellenségek érintkezése körül, örvendetesen biztató.

A kormányokon és az ugynevezett nagy lapokon sok mulik majd, talán minden...

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Négy millió korona egy képért
Az Ernst-Muzeum XVIII. aukciója. Háromezer tárgy van a kiállításon. ...
Az élet eredete Az élet eredete
A származástan, melynek megalapítása Lamarck és Darwin K....
Rövidek Rövidek
Április 20-án lesz 50 éves Hitler vezér és kancellár. Németországban...
A metzi győző A metzi győző
Mint tudjuk, Rupprecht bajor trónörökös vezette azt a német sereget,...
Orosz határőrök és osztrák csendőrök összeütközése Orosz határőrök és osztrák csendőrök összeütközése
Az orosz-osztrák határon fekvő Podvolocziska közelében két osztrák...
Kiállítások Kiállítások
A Szent István-kiállítást, melyet az Országos Magyar Képzőművészeti...
Így halt meg Koltay László a magyar Gestapo kopója
Déli egy órakor megjelent a törvényszék épületében Bogár János...
Német jelentés a XX. század legnagyobb csataterének uj eseményeiről Német jelentés a XX. század legnagyobb csataterének uj...
Ma van a nyugaton folyó nagy hadműveletek tizenhatodik napja. A német...
A nőgyülölő muzeuma A nőgyülölő muzeuma
Egy angol emberről beszélik a következő jellemző anekdotát:...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98