Dtum
Login with Facebookk
1916 | Október

Rablógyilkos orosz foglyok kivégzése

A temesvári katonai rögtönítélő biróság okt. 12-én csütörtökön, ítélkezett Jelisztratov Iván, Kurovdakov Vazul és Zsurolov Vazul orosz foglyok ügyében, a kik október másodikán este Debreczenben meggyilkolták özvegy Vida Mihálynét és fojtogatták leányát, Kiss Andrásnét, született Vida Juliát, majd 480 koronát elraboltak tőlük. A csendőrök másnap már mindhármukat elfogták és Temesvárra kisérték a katonai birósághoz.


A tárgyalást Czuczor Vilmos dr. százados-hadbiró vezette, a vádat pedig Sebők Kolos dr. százados, katonai ügyész képviselte. A vádlottak bűnösnek vallották magukat és részletesen elmondották a bűntény lefolyását. Zsurolov a konyhában leteperte az öreg asszonyt, fojtogatni kezdte, majd késsel nyakonszurta. Kurovdakov ugyanakkor a fiatal asszonyt fojtogatta és a mikor látta, hogy elveszti eszméletét, abban a hitben, hogy meghalt, otthagyta. Jelisztratov közben elrabolta a pénzt.

 

A rablógyilkosság után az oroszok elásták a pénzt, majd elmentek a gyárba és nyugodtan lefeküdtek. Kissné rövidesen magához tért és rögtön jelentette a csendőröknek a gyilkosságot. Másnap a fogolytáborban az asszony felismerte a gyilkos oroszokat. A katonai biróság Zsurolovot rablógyilkosságban, Jelisztratovot és Kurodavkovot rablásban mondotta ki bűnösnek és a statáriális rend, valamint a katonai büntető törvénykönyv alapján mindhármukat kötélhalálra ítélte. Hess Rudolf altábornagy, katonai parancsnok jóváhagyta az ítéletet, mire végrehajtását péntek délelőttre rendelték el. Bali Mihály hóhér két pribékkel 13-án, pénteken reggel megérkezett Temesvárra.

 


A rablógyilkos orosz foglyok kivégzése 13-án délelőtt történt meg a hadosztálybiróság udvarán. Az udvarra, a hol egy század katonaság sorakozott, külön engedelemmel beengedtek több polgári és katonai személyt, valamint az ujságirókat. Pont kilencz órakor szuronyos őrök az udvarra kisérték az elítélteket. Az oroszokat utolsó utjukra Dabics Miklós görög-keleti szerb lelkész kisérte. Czuczor Vilmos százados felolvasta előttük az ítéletet és átadta őket Pless Frigyes századosnak, a kirendeltség parancsnokának. Néhány perczczel kilencz óra után Pless százados egyenként a bitókhoz kisértette az elítélteket és átadta őket a hóhérnak. Az oroszok ez eljárás alatt mind nagy nyugalommal viselkedtek.

 

Elsőnek Jelisztratov Ivánt akasztották fel, utána Kurovdákov Vazulra került a sor, a kit azon a bitófán akasztottak fel, a melyen Balázs István rablógyilkost végezték ki. Utoljára Zsurolov Vazullal végzett a hóhér. Az egész eljárás huszonöt perczig tartott. Délben levették az oroszokat a bitófákról és eltemették őket.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Agglegényadó
Argentína, délamerikai köztársaság egyik, államában szigoru törvényt...
Rövidek Rövidek
A ,,Corriere Padano”-nak, Balbo lapjának főszerkesztője hosszi...
Török népfölkelők Török népfölkelők
Törökországban is behivták a népfölkelőket s ezeknek egyrészét...
A fásítás lelkes apostola A fásítás lelkes apostola
Mint ismeretes, a földmívelésügyi minisztérium évekkel ezelőtt...
A legitimisták a frankhamisitási üggyel kapcsolatban az Albrecht-kombináció likvidálását követelik A legitimisták a frankhamisitási üggyel kapcsolatban az...
Politikai körökben a Zadravetz püspök letartóztatásai megindult...
Hires emberek magánélete - Graziani Hires emberek magánélete - Graziani
E télies márciusi vasárnapon a világ szeme Rómára néz, ahol a Duce e...
Csávolszky és Ivánka párbaja Csávolszky és Ivánka párbaja
A képviselőházban deczember 10-én történt vita és közbekiáltások...
Az uj kinai császár Az uj kinai császár
Gyönge, törékeny négy éves gyermek került a mennyei birodalom...
Vasárnapi látogatás a „régi nagy magyar bankár”-nál, a...
Az őszi zuzmarába borult kert kopár bokrai közt, a rácsos...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98