Dtum
Login with Facebookk
1917 | December

A hónap rövidhíreiből

A hetedik magyar hadikölcsön meghosszabbított jegyzésének határideje e hó 31-én lejár. Tekintve azt a fényes eredményt, amelyet az eddigi jegyzések mutatnak, alig hisszük, hogy lenne arravaló magyar, aki ne jegyzett volna módja arányában. Ezt az utolsó hetet fel kellene használni még azoknak is, akik már jegyeztek, hogy jegyzésüket nagyobbítva fokozott anyagi készséggel járuljanak hozzá a hadikölcsön sikeréhez. 


A villamosvállalatok tarifaemelése 

Amint jó forrásból értesülünk, a tanács a villamos vállalatok tarifaverzióját, illetve tarifaemelését a január 19-iki közgyülés elé fogja terjeszteni. Ugyenezen forrásból halljuk, hogy az előterjesztés simán fog keresztülmenni, tekintettel azokra az indokolt okokra, amelyeket a közlekedési vállalatok beadványukban felhoztak. 


Idegenforgalmi akció

A főváros idegenforgalmi bizottsága Glück Frigyes elnöklete alatt foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy a háboruban hogyan lehet az uj alakulás következtében beálló idegenforgalmat lebonyolitani. Ebben a tárgyban beadvánnyal fordultak a fővároshoz, amelyben kérték, hogy ne szüntessenek meg folyton szállodákat, sőt részletes programmot dolgoztak ki hat uj szálloda épitésére. Ezek közül két elsőrangu és négy középszálló épitését javasolják. Az utóbbiakat az V., VI., VII. és VIII. kerületben tervezik, alapfeltétel: teljesen modern, abszolut hygienikus s lehetőleg mérsékelt árakkal. 


Országos sertésforgalmi iroda felállítása

A hivatalos lapban e héten rendelet jelent meg a Sertésforgalmi Iroda felállításáról. A hízott sertések nyilvántartását és forgalombahozatalát ezentúl ez az iroda fogja végezni a közélelmezési miniszter utasításai szerint. Az iroda mellé véleményező hatáskörrel tanácsot fognak szervezni. A költségek fedezésére a közélelmezési miniszter által megállapítandó jutalékot szedhet az iroda. A rendelet felhatalmazza a közélelmezési minisztert, hogy a fogyasztás terén szükséges korlátozásokat és a szállítások módozatait és feltételeit szabályozhassa. 

Gabonabeszolgáltatás

A Közélelmezési Hivatalban értekezletet tartottak a vidéki hatóságok meghivásával a gabonabeszolgáltatás ügyében. Az átvevő-bizottságok munkája nagyon kevés eredménnyel járt és a várt eredmények alig 15-20 %-át bonyolították le. A közélelmezési miniszter ennélfogva támaszkodva a rendelkezésre álló statisztikai adatokra, a vármegyéktől újabb gabonabeszolgáltatást kért és úgy halljuk, hogy az erre vonatkozó leiratokat egyes vármegyék már meg is kapták. E mennyiség kirovásánál számításba vették a vetőmag- és takarmányszükségletet, a lakosság háziszükségletét s a Haditermény vásárlásait.


A karácsonyi utazás

A magyar királyi államvasutak igazgatóságától kapott értesítés szerint a karácsonyi ünnepek alkalmából más években szokásos különvonatokat és másodrész-vonatokat a fenforgó rendkívül kedvezőtlen viszonyok következtében ezidén nem lehet forgalomba helyezni, tehát az ünnepek előtt is, után is csak azok a vonatok fognak közlekedni, a melyek most is járnak.

E vonatok már most is a megengedett legnagyobb terhelést viszik, ezekhez tejhát a mostaninál több kocsit kapcsolni, sem azokat kielégítően fűteni nem lehet. A Máv. igazgatósága ezért figyelmezteti a közönséget, hogy az utazást a maga jól felfogott érdekében, a mennyire csak lehetett korlátozza, illetve csak az keljen útra, a kinek halaszthatatlan teendője van.

Minthogy pedig még a mostani vonatok közlekedése sem biztosítható, igen ajánlatos, hogy az utazó közönség néhány órával a használni szándékolt vonat indulása előtt az állomásnál érdeklődjék, vajjon az illető vonat közlekedik-e.


A tejkereskedők sérelme

Az erősen megcsappant tejfelhozatal arra kényszerítette a központi tejhivatalt, hogy ama kisebb tejkereskedőktől, akik nem rendelkeznek elég személyzettel és fuvarral, megvonja a tejet. Tizenhét fővárosi kereskedő kénytelen lett volna ennélfogva január elején üzemét megszüntetni.

Az érdekelt tejkereskedők szombaton este dr. Bódy Tivadar alpolgármester elnöklésével a központi városházán értekezletre jöttek össze, hogy valamelyes megoldást találjanak üzemük megszüntetése ellen. Az elnök indítványára elhatározták, hogy a Tejkereskedők Ipartársulatára bízzák sorsukat. 
Vasárnap délelőtt az ipartársulat elnöke, Robicsek Ödön, az érdekelt tejkereskedőkkel felkereste Moussong Gézát, a központi tejhivatal igazgatóját, akivel arra a megállapodásra jutottak, hogy az ipartársulat kezességet vállal az érdekelt tejkereskedőkért olyképpen, hogy az ezeknek járó napi 5000 liter tejet több tejnagykereskedő fogja megkapni, ezek viszont gondoskodnak arról, hogy ezt a tejet az érdekelt kereskedőkhöz utalt vevők kapják készhez. Ez a megoldás tette lehetővé, hogy a szóbanforgó tizenhét kereskedőnek nem kell üzleteiket bezárni.


A tengeri csirátlanítása

Az utóbbi időben a molnárok egy része ugy értelmezte a tengeri csirátlanítási rendeletet, hogy a házi és gazdasági szükségletre szánt tengerit a malmok csira kivonása nélkül dolgozhassák fel. Illetékes helyről szerzett értesülésünk szerint ez az értelmezés téves, mert a gazda házi- és gazdasági szükségletére szánt tengerijét házikezelésben bármilyen alakban felhasználhatja, de csak addig, a míg azt a házi- és gazdasági szükségletre szánt tengerit a malomba nem viszi, mert ha már a tengeri a malomban van, a rendelet kukoricza és kukoricza között különbséget nem tesz és a kötelező csirátlanítást egyformán előírja.

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Jegyezzünk hadikölcsönt! Megszaporodtak a hadikölcsön jegyzésére buzdító hirdetések.
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98