Dtum
Login with Facebookk
1917 | December

Rodin

Abban az időben, mikor Párizsban a kiállításokon a szobrok egyformán édeskés, üres, unalmas formákba voltak burkolva és lapos előadásuk mindenkit közömbösen hagyott, jelentek meg Rodin szobrai, nagy feltűnést keltve más formaságukkal - s a fiatal szobrászok ezeket a szobrászat megváltásaként üdvözölték.

 

E szobrokon mindjárt felismerhető volt, hogy Rodin az ő nagy tehetségét főleg az egyes formák tanulmányozására fordította, s a síkkontrasztok felkutatásával, a formák erős megmozgatásával az elérhető leglendületesebb felületet érte el. De mert emellett sem egyensúlyra, sem harmonikus összképre, sem archtektonikus zártságra, a szobrászat ez alapkövetelményeire gondot nem vetett, alig maradt kész befejezett szobra.

 

Virtuóz agyagmodellírozó volt - mintázásával úgy tudott interpretálni egy darab természetet, mint csak régi nagy mesterek. Ezt legjobban mellszobrain látni. Motívumainak megválasztása azonban azt sejteti, hogy még a plasztika ellen való vétés árán is egyénit és sajátosat akart hozni. Csak így magyarázhatják, hogy szobrainak természetellenes eltorzított attitűdöket ad, kusza gombolyagokká csoportosít testeket, miket a szem nem tud kibogozni.

Idegen elemekkel operálva irodalmi plasztikát csinál. Átmenő lelkiállapotot, átfutó szenzualitást, patetikus, extatikus állapotokat akar megrögzíteni. Túlságosan preokkupálja a sajátosság kérdése - holott ez csupán megkülönböztet másoktól - különbség, de nem művészi individualitás.

 

Ezért ránk, kik egy objektív, egy idő fölötti művészethez keressük az utakat, melyben magát a művet minden szándék és mellékíz nélkül akarjuk látni: ránk e nagy tehetségű művész szobrai kevés kivétellel elszomorítóan hatnak, mert a megkapó részek minden szépsége és gazdagsága mellett nem hozzák az igazi nagy művek klasszikus teljességét.

Kétségtelen nagy, a művészettörténelemben maradandó értéke Rodinnak a forma újjáélesztése. És bár az Egészet nem találta meg és ezért a mai nemzedék túl fog rajta haladni: mégsem szabad, hogy valaha elfelejtse, hogy egy absztrakt, eklektikus és nem vizuális kor után Rodin volt az első, ki a szobrászatba visszahozta a természetnek konkrét, mintegy első kézből való, tisztán vizuális meglátását.

 

Vedres Márk

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
 Rodin  Rodin : Balzac
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Uj páncél buvárruha Uj páncél buvárruha
A háboru befejezése óta nagy buzgalommal fáradoznak azon, hogy a...
Ludendorff bukása Ludendorff bukása
Október 23-án Wilson amerikai elnök jegyzéket küldött Németországnak....
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A „Hangya” igazgatósága a következő nyilatkozat közlésére...
Megkezdődött az előadás az ujvidéki Keleti Kereskedelmi Főiskolán Megkezdődött az előadás az ujvidéki Keleti Kereskedelmi...
November közepén megkezdte előadásait a Keleti Kereskedelmi Főiskola....
Blackburn Rovers ellenfelei a FTC és MTK Blackburn Rovers ellenfelei a FTC és MTK
A Blackburn Rovers mely jelenleg az angol liga élén áll és amelynek...
Három napra bezárták a párizsi tőzsdét Három napra bezárták a párizsi tőzsdét
A Chautemps-kormány rögtön hivatalbalépése után bezáratta a párizsi...
Belgrádban minisztertanácsot tartottak Belgrádban minisztertanácsot tartottak
Károly király Sopronban érkezésének híre 12 órakor érkezett ide....
A Népszövetség nem fog beavatkozni a japán-kínai konfliktusba A Népszövetség nem fog beavatkozni a japán-kínai konfliktusba
A „Newyork Times” tudósitója a japán...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98