Dtum
Login with Facebookk
1917 | December

A baseball világbajnoksága

A baseball az európai kontinensen ugy, szólván teljesen ismeretlen sport, míg az ujvilágban százezrekre rug híveinek a száma. A baseball döntőmérkőzések olyan eseményszámba mennek itt Amerikában, mint Angliában az angol kupadöntő, vagy a kontinensen egy-egy válogatott football-mérkőzés. Százezrek, sőt tulzás nélkül milliók érdeklődését köti le egy fontosabb mérkőzés.

Különvonatok szállítják az egyes klubok híveit egyik városból a másokba s tény, hogy egy-egy baseball sampion nevét jobban ismerik és sűrűbben emlegetik, mint akár az Unió elnökéét. A baseball annyira a jenkik vérébe ment, mint amennyire nemzeti játékká vált Angliában a labdarugás, vagy amennyire jellemző, sportjuk az északi népeknek a skielés.

A baseballt kultiváló egyesületek két ligába tartoznak: vagy az u. n. National League, vagy pedig az American League tagjai. Newyorknak három nagy baseball egylete közül kettő a National, egy pedig az American League tagja; míg Boston, Philadelphia, Chicago, St. Louis két-két klubja közül egyik az egyik, másik a másik szövetséghez tartozik.

Minden csapat huszonkétszer játszik a ligájába tartozó többi hét csapattal, ami egy szezonban 154 játékot tesz ki, ezért tehát a hivatásos baseball csapatok minden hétköznap is játszanak.
A ligák győztesei októberben mérik össze erejüket a világbajnokságért.

Ez évben a newyorki Giants és a chichagói White Socks között került döntésre a bajnokság, mint amely csapatok a National, illetve az American League bajnokságot megnyerték. Az első két mérkőzés színhelye Chicago volt. Noha a mérkőzés csak délután három órára volt hirdetve, már előző nap éjfélkor számos néző állott a pénztáraknál, hogy jó helyet biztosítsanak maguknak.

A belépőjegyek mindennek, csak olcsóknak nem voltak nevezhetők. 1 dollár volt a legolcsóbb, 6 dollár a legdrágább jegy. Ennek ellenére Chicago legnagyobb baseball pályája sem volt elég nagy ahhoz, hogy befogadhassa mindazokat, akik a két bajnokcsapat küzdelmének tanui akartak lenni.

Az érdeklődésnek megfelelő volt azután a bevétel is: a mérkőzés bruttó bevétele 426.000 dollár volt, ebből a két mérkőző egyesület 115.000 – 115.000 dollárt kaptak. Az utóbbi összegből a győztes csapat minden tagjára 3670, a vesztes csapat minden egyes játékosára 2446 dollár jutott.

Az első két mérkőzést a saját otthonában játszó chicagói csapat nyerte, de a harmadik és negyedik mérkőzést Newyorkban a Giantsok nyerik. Az ötödik és hatodik mérkőzést ismét Chicago nyerte meg s ezzel eldőlt a világbajnokság sorsa.

Annak jellemzéséül, hogy mily érdeklődéssel kisérték az egyes klubok hívei a mérkőzések lefolyását, elég ha felemlítem, hogy Chicago város tanácsa egyik fontos ülését szakította félbe, hogy üdvözölhesse a polgármesterrel az élén a pályáról diadalmasan hazatérő csapatot.

L. Persenico

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Amerika legismertebb baseball játékosai A new york-i baseball csapat New york-i baseball játékosok A new york-i baseball-pálya A Phiadelphia csapata
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98