Dtum
Login with Facebookk
1917 | December

Sűrített bor

A Scientific American 1915. évi augusztusi száma nagyon nevezetes felfedezésről hoz hírt, a mely ha beválik, a pinczegazdaságok terén fordulatot jelent. E szerint Washingtonban aránylag igen egyszerű eljárást sikerült feltalálni, melylyel a bornak, illetőleg mustnak minden lényeges alkatrésze sűrített állapotban előállítható és korlátlan időkig eltartható.

E czélból a szőllőmustot megfagyasztják, a kapott jeget összetörik és czentrifugális gépbe teszik. A czentrifugális hatása alatt a must czukor és egyéb nemes tartalma tökéletesen elválasztható a jégtől, a mely majdnem tiszta víz. Az eredmény sűrű szirupszerű folyadék, a mely korlátlan időkig eltartható; köbtartalma a must köbtartalmának körülbelül negyedrésze.

Azt is tapasztalták, hogy a mustban lévő- savak, különösen a borkősav is kikristályosodik a jéggel együtt, úgy hogy az elválasztott sűrített mustban kevesebb a savtartalom. E módszer kifejlesztésével tehát a bort még meg is lehet nemesíteni. Az eljárást alma és egyéb gyümölcsök nedvére is lehet alkalmazni. A sűrített nedv vízzel keverve önmagában kellemes ital, de ki is forr, éppúgy mint a rendesen kezelt must.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98