Dtum
Login with Facebookk
1917 | Február

Képes apróságok

Komitácsi nőruhában

 

Solina Konrád csendőrörmester a Szandzsákbeli Nova Varoszban elfogott egy Roszics nevű veszedelmes komitácsit. Nőnek öltözve bujkált a komitácsi, de a csendőrőrmester hosszas nyomozás után kézrekerítette és bekisérte a katonai parancsnoksághoz. A veszedelmes embert a hadbiróság halálra ítélte.

Hadvezérek kitüntetése


Nagy kitüntetésben részesült Jenő főherceg és Mackensen vezértábornagy. A király a legnagyobb katonai kitüntetés adományozásával méltányolta Jenő főhercegnek, a déli hadsereg parancsnokának hadvezéri érdemeit: a Mária Terézia-rend nagykeresztjét adományozta neki. Mackensen vezérlőtábornagy is az egyik legnagyobb katonai kitüntetést kapta: a vaskereszt nagykeresztjét.

Diákok, mint cipészek


A tréfás példabeszéd szerint a diák olyan semmi, amiből még minden lehet. Budapesti diákok most megmutatták, hogy értenek ők mindenhez, ha kell s ime, cipészek is váltak már belőlük. A német-utcai polgári fiuiskolában cipészmühelyt rendezett be dr. Szabó Sándor tiszti főorvos és Székely Lajos iskolai igazgató. A suszterpadok mellett diákok dolgoznak, s javítják a szegény emberek cipőit.

A csodatévő dervisek


A derviseknek egyik szektája, a csodatévő dervisek. Ezek misztikus erőt tulajdonítanak maguknak és igen sokszor csodálatos és látszólag érthetetlen mutatványokkal kápráztatják el a szemet. A csodálatos mutatványoknak rendszerint valamilyen bűvészfogás, vagy az alacsony müveltségü nép hipnotizálása az alapja. Igen sok esetben olyan csodálatos mutatványokkal kápráztatják el a hivőket, amelyeknek tudományos magyarázatát lehetetlen megtalálni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Komitácsi nőruhában Jenő főherceg Mackensen a központi hatalmak balkáni csapatainak főparancsnoka Diákok cipészműhelye Csodatévő dervis
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98