Dtum
Login with Facebookk
1917 | Július

Gróf Serényi Béla programmbeszéde

Nagy érdeklődéssel tekintettek országszerte gróf Serényi Béla kereskedelemügyi miniszter Putnokon vasárnap délután tartott programmbeszéde elé. 

A miniszter hosszabban foglalkozott az ország gazdasági kérdéseivel és saját tapasztalásból mondhatja, hogy sehol olyan kedvező állapotok a háboru egész tartama alatt nem voltak, mint nálunk. A közélelmezés és a fütési anyaggal való ellátás szintén jobb volt, mint másutt. A termési kilátások a legjobbak és nincsen semmi ok a nyugtalanságra. A buza árát a gazdák érdekében fel kellett emelni, de a fogyasztók érdekét is megvédte a kormány, mert a kenyérliszt árát nem emelte fel.

A szénkészlet kérdésére áttérve megállapítja a miniszter, hogy Magyarország szénszükségletének csak kétharmadát fedezik az ország bányái és egyharmadát Németországból és Ausztriából szerzi be. A szegény ember fütőanyagát biztositani kell! Ezért olyan intézkedéseket tett, amelyek a várakozásnak meg fognak felelni. (Éljenzés és taps.) Összeiratta a családokat és kiskereskedőket, az ugynevezett pincéseket, hogy kerületenkint biztositsa a szegény családok fütőanyagát. 

Az ország gazdasági jövőjére vonatkozóan biztositani kell annak nyugodalmas fejlődését. Ugy Ausztriával, mint Németországgal hosszu lejáratu szerződésekkel stabilizálni kell a gazdasági fejlődést, Ausztriával a kiegyezés körülbelül készen van, Németországgal olyan szerződést kell kötni, mely nagyobb kivitelt biztosit ennek az országnak, mert többet akarunk termelni. 

Ha a fegyverekkel megnyertük a háborut, akkor folytatni kell gazdasági téren a küzdelmet és itt egyik főfeladatunknak kell lenni, valutánk megjavitása. Ezt csak nagyobb kivitellel lehet elérni, mert csak ez hozza magával a külföldi arany beözönlését.

A magyar föld nem lehet ezentul csak magántulajdon.
A nemzeti vagyon kutforrása kell hogy legyen. Mindenkinek törekednie kell többet termelni, mert ezzel nemcsak magának, hanem az egész nemzetnek nagy szolgálatot tesz. (Ugy van.)

Legnagyobb sajnálatára nem tehet igéretet a vasuti forgalom javitására vonatkozóan, mert ez a jelenlegi körülmények között a szén- és személyzethiány miatt szinte lehetetlen. A személyzet anyagi helyzetét azonban meg kell javitani mert nem lehet oly személyzetre életünket és vagyonunkat rábizni, mely anyagi gondokkal küzd. Éppen azért olyképpen akar segiteni rajtuk, hogy a személyzet adósságait egy olcsó kamatu kölcsönnel konvertálni akarja. 

A megnövekedett vasuti forgalmat ma már alig lehet lebonyolitani és így előtérbe tolul a viziutak kihasználása. Erre vonatkozóan egy nagy épitési programmot dolgozott ki.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98